Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Στα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Κατερίνης & πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ

 
 Σάββας Χιονίδης: «Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία γενικότερων αλλαγών στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού σχεδίου, για τη
διαχείριση απορριμμάτων, ενώ στον Δήμο μας, όπου διαχρονικά θέτουμε ως προτεραιότητα τα ζητήματα της καθαριότητας και ανακύκλωσης, με τη λειτουργία του ΣΜΑ, αναμένεται να εξυπηρετηθούν αποφασιστικά οι δημότες στην καθημερινότητά τους».

Στα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κατερίνης & πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος  ΚΕΔΕ Σάββας Χιονίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΦΟΣΔΑ Δημήτρης Ντούρος, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Γιουμίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.


Πρόκειται για ένα κομβικό περιβαλλοντικό έργο με οικονομική διάσταση, καθώς αναμένεται να συμβάλει στη μείωση ως και 60% του κόστους μεταφοράς απορριμμάτων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, στην αλυσίδα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, στην ασφαλή, σύγχρονη διαχείριση τους και στην αποτελεσματικότερη αποκομιδή, αναμένεται να συμβάλει και η λειτουργία ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κατερίνης.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης & πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος  ΚΕΔΕ Σάββας Χιονίδης: «Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία γενικότερων αλλαγών στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού σχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ και στον Δήμο μας, όπου διαχρονικά θέτουμε ως προτεραιότητα τα ζητήματα της καθαριότητας και ανακύκλωσης, με τη λειτουργία του ΣΜΑ, αναμένεται να εξυπηρετηθούν αποφασιστικά οι δημότες  στην καθημερινότητά τους».

ΚΟΜΒΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

«Σήμερα παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια ενός κομβικού περιβαλλοντικού έργου για την περιοχή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό  το γεγονός, ότι και στον Δήμο Κατερίνης στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι δοκιμασμένες και αποδεκτές, εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε σχετικά, ο  αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΦΟΣΔΑ Δημήτρης Ντούρος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΜΑ;


Ο ΣΜΑ δεν είναι σκουπιδότοπος. Δεν είναι ΧΥΤΑ. Είναι σαν ένας μεγάλος κάδος απορριμμάτων και μάλιστα ακόμα πιο ασφαλής γιατί είναι μονίμως κλειστός. Έχει μηδενική όχληση και μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν υπάρχει ακαταστασία, δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές. Είναι μια μικρή εγκατάσταση που χωράει σε έκταση 3 έως 5 στρεμμάτων. Στον ΣΜΑ οδηγούνται τα απορριμματοφόρα και αδειάζουν τα σκουπίδια μέσα σε μία ειδική χοάνη από την οποία φτάνουν κατευθείαν σε κλειστά containers. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ 4 λεπτά. Τα σκουπίδια συμπιέζονται μέσα στα containers. Τα containers  φορτώνονται στα φορτηγά, για να μεταφέρουν τα σκουπίδια μακριά από την πόλη στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων. Σήμερα ΣΜΑ λειτουργούν σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα, οι οποίες αποφάσισαν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων τους. Λειτουργούν ακόμα και δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, νοσοκομεία, σχολεία, γήπεδα,  καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.α. 


Ο ΣΜΑ δεν είναι πρόβλημα. Λύνει το πρόβλημα, ενώ αποτελεί παράγοντα ποιότητας και πολιτισμού για τις συνθήκες ζωής μιας πόλης. Παράλληλα, καθορίζει και το πόσο φιλική είναι μια πόλη προς το περιβάλλον.

Η χρήση της μεταφόρτωσης είναι αναγκαία, για τη γενναία βελτίωση της καθαριότητας, καθώς οργανώνεται πιο αποτελεσματικά και ορθολογικά η τακτική μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ μειώνονται δραστικά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η διασπορά απορριμμάτων και η τοπική όχληση από τα  απορριμματοφόρα.