Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Αλαλούμ με την εισφορά αλληλεγγύης για τους βουλευτές - Νέες διευκρινίσεις από τη Βουλή

Non paper και από τη Βουλή με στόχο να δικαιολογήσει το "δώρο" σε βουλευτές και υπουργούς σχετικά την εισφορά αλληλεγγύης που ψηφίσθηκε και θέτει σε
υπολογισμό με τη κλιμακωτή μέθοδο και όχι με τον συντελεστή του 8% επί του ολόκληρου ποσού, με αποτέλεσμα κάποιοι βουλευτές να καταβάλλουν έως και 2.000 ευρώ λιγότερα.
Αυτό που τονίζεται στο non paper της Βουλής -στο ίδιο πνεύμα με το Υπουργείο Οικονομικών-  είναι ότι και το πολιτικό προσωπικό θα πληρώνει με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για κάθε φορολογούμενο.

Ολόκληρη η ενημέρωση που δόθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες:
Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο (Ν. 4387/16) στο οποίο, με το άρθρο 112, ενσωματώθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος.
Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τους φορολογικούς συντελεστές, τους συντελεστές εσόδων ακίνητης περιουσίας και τους συντελεστές εισφοράς αλληλεγγύης.
Με αυτόν τον τρόπο κάθε Έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως επαγγέλματος, αναλόγως με το εισόδημά του, σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης υπόκειται σε κλιμακωτή φορολόγηση. Η φορολόγηση αυτή έχει 7 κλίμακες από 0% έως 10% και έχει να κάνει με το ποσό του εισοδήματος και όχι με το επάγγελμα.

Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε είναι βουλευτές, είτε περιφερειάρχες, είτε δήμαρχοι.
Όλα τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στην ίδια μεταχείριση, χωρίς να υπάρχουν ειδικά προνόμια που συνεπάγονται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες.
Η όποια επιβάρυνση ή ελάφρυνση προκύπτει σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης όπου η επιβολή του γινόταν σε ολόκληρο το ποσό εισοδήματος, ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.




Για το καθαρό εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των Αντιπροσώπων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.


Δεν βλέπει σκάνδαλο ο Βούτσης
Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι τον περασμένο Μάιο η Βουλή ψήφισε διάταξη που μειώνει την εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα από 1049 έως 1949 ευρώ, ο Νίκος Βούτσης απέρριψε ότι πρόκειται για μια «σκανδαλώδη» ρύθμιση.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής πρόκειται για μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή, η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού αλλά είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν προνομιακές καταστάσεις ή αναισθησία στο πολιτικό προσωπικό, το αντίθετο –είπε, καθώς «υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής προς όλη την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας».


http://www.cnn.gr/