Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση υπαλλήλων αιρετών περιφερειών

Σύλλογος Εργαζομένων
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας                             Κατερίνη 11 Δεκεμβρίου 2015                                                        


Κύριοι βουλευτές του νομού μας

Σήμερα, Παρασκευή 11/12/2015, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών
Περιφερειών Ελλάδος, Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε., υποστηριζόμενη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ.) καθώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.), έχει προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζομένους στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 12.00.
Απαντάμε στην κυβέρνηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έπειτα από την τροπολογία που κατέθεσαν εκπρόθεσμα οι αρμόδιοι Υπουργοί και αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των αιρετών Περιφερειών της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αγνόησε επιδεικτικά τις θέσεις μας που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και ψήφισε την τροπολογία, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει σε βάρος του λαού και όλων των εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·         εγγύηση και διασφάλιση της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στους αντεργατικούς εκβιασμούς που θέτει η κυβέρνηση.
·         από τα Περιφερειακά Συμβούλια, από την ΕΝΠΕ και την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αποφάσεις της, να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας. Να απαιτήσουμε μισθούς, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και που θα εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μαζική μας αντίδραση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. 
       
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες της χώρας είμαστε υπάλληλοι, που υποχρεωτικά μεταταχθήκαμε το 1995 από τις περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και το 2011 στη συνέχεια στις Αιρετές Περιφέρειες, με τον Νόμο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» Ν.3852/2010. Με το άρθρο 260 του νόμου η μισθοδοσία μας μεταφέρεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις Αιρετές Περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους, με πηγή εσόδων τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το Φόρο Εισοδήματος και το Φ.Π.Α..
Μετά τις τρεις παρατάσεις που δόθηκαν στην εφαρμογή του άρθρου αυτού, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει από το νέο έτος στην εφαρμογή, τη στιγμή μάλιστα που οι περικοπές των, υποτιθέμενα, διασφαλισμένων ΚΑΠ τα τελευταία 6 χρόνια είναι πάνω από 60%. Η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να ερμηνεύσει το κίνητρο που ανάγκασε τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να διατηρούν την καταβολή της μισθοδοσίας μας εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, κάνει πως αγνοεί βασικά ζητήματα, προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τους «θεσμούς», όπως:
  • Αγνοεί πως με την συνεχιζόμενη μείωση των τακτικών εσόδων των Περιφερειών αυτές σε λίγο καιρό θα αδυνατούν να καταβάλλουν την μισθοδοσία μας. Βέβαια τότε την ευθύνη δεν θα την έχει η κεντρική κυβέρνηση αλλά οι Περιφερειάρχες που θα υποχρεωθούν είτε να επιβάλλουν επιπλέον φοροεισπρακτικές πολιτικές ή να μην πληρώνουν το προσωπικό τους ή  να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού με την ανάλογη προφανώς τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου.
  • Αγνοεί το γεγονός (που συχνά επαναλαμβάνεται στους Δήμους) κατασχέσεων του συνόλου  των τακτικών εσόδων από τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές, εργολάβους). 
  • Αγνοεί το γεγονός της ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης από πλευράς των Περιφερειών.
  • Αγνοεί το γεγονός ότι θα είναι αδύνατες οι εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού.
Συνοπτικά η μεταφορά της μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό των Περιφερειών καταργεί την ιδιότητά μας ως δημοσίων υπαλλήλων και μας καθιστά έρμαια των πελατειακών σχέσεων του εκάστοτε αιρετού.

Για το Δ.Σ.
                                  Η Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας



                             Ευτυχία Τσιάμη                                       Πηνελόπη Βουλγαρίδου