Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εκτός από τους ενήλικες, χρήστες της τεχνολογίας
σε μεγάλο βαθμό είναι και τα παιδιά. Από τη μία μεριά αυτό είναι βοηθητικό ως προς τις σπουδές τους αλλά και στο να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Παλαιότερα για παράδειγμα οι γονείς χρησιμοποιούσαν τις εγκυκλοπαίδειες για αναζήτηση πληροφοριών. Σήμερα τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Πόσο όμως είναι ασφαλές αυτό; οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα μέσα από αυτό ή έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο υλικό.
Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της ESET (Enjoy Safer Technology), ενώ η πλειοψηφία (88%) των γονιών ανησυχεί για τους διαδικτυακούς τόπους όπου μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση τα παιδιά τους, ελάχιστοι γονείς λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας. Οι ειδικοί όμως, τονίζουν ότι ανάμεσα στο πλήθος των καθηκόντων τους, επιβάλλεται να εντάξουν και την σωστή προετοιμασία των παιδιών τους ώστε, να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο.
Ωστόσο, πολλοί γονείς, παρόλο που διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συσκευές, παραδέχονται ότι η κατανόηση τους για τον ψηφιακό κόσμο δεν είναι στα επίπεδα που θα ήθελαν. Για παράδειγμα, το 20% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται απουσία βασικών online δεξιοτήτων. Το γεγονός αυτό ανησυχεί πολλούς γονείς, καθώς τα παιδιά τους μυούνται στην τεχνολογία και το διαδίκτυο ολοένα και από μικρότερη ηλικία, οπότε οι ίδιοι δεν αισθάνονται σίγουροι για το πώς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτή τη νέα πραγματικότητα
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ESET προτείνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, ως βάση σκέψης και έμπνευσης για τους γονείς σχετικά με την online ασφάλεια των παιδιών τους.
Ας παρακολουθήσουμε ποιες:
1) Εξοικείωση με το internet και τη σχετική τεχνολογία
Κανείς δεν περιμένει από ένα γονιό να έχει την γνώση ενός ειδικού σε θέματα τεχνολογίας, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζει για τι μιλάει και να κατανοεί τα εργαλεία και τις ιστοσελίδες που είναι δημοφιλή στις παιδικές ηλικίες. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τους πιθανούς online κινδύνους, όπως ενδείξεις γιαonline κακοποίηση, για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι gamers, και φυσικά να είναι εξοικειωμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι εξαιρετικά αγαπητά ειδικά στους εφήβους.
2) Μύηση στην τεχνολογία και την onlineασφάλεια όσο πιο νωρίς γίνεται
Μερικοί γονείς μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εισαγωγή τεχνολογίας, ακόμη και τη χρήση του διαδικτύου από μικρή ηλικία, αλλά εφόσον γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο, μπορείτε να αισθάνονται ασφαλείς. Ο ερευνητής της ESET David Harley, θεωρεί μάλιστα την ενέργεια αυτή τόσο ζωτικής σημασίας, ώστε προτείνει να πραγματοποιείται «πριν τον παιδικό σταθμό», σημειώνοντας ότι: «Αν και δεν υποστηρίζω να δίνεται στα μικρά παιδιά άμεση και απεριόριστη πρόσβαση στον κυβερνοχώρο, αξίζει να προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μία ήπια, καθοδηγούμενη εισαγωγή: να τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν τα πράγματα, να κάνουν ερωτήσεις, και να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο»
3) Συνεχής συζήτηση για τα social media και την ιδιωτική ζωή
Πρόκειται ίσως για το πιο δύσκολο καθήκον, από άποψη εξισορρόπησης καλών πρακτικών και καταπίεσης, και εναπόκειται σε κάθε γονέα να προσδιορίσει τα όρια μεταξύ των δύο. Ωστόσο, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να διατηρείται «ζωντανή» η συζήτηση για τα social media, μέσα από την επισήμανση του κεντρικού ρόλου των δικτύων αυτών στη σύγχρονη ζωή (διατήρηση επαφής, διαμοιρασμός και μάθηση), αλλά και των κινδύνων που συνδέονται με αυτά, όπως η παρενόχληση από αγνώστους και τα online αρπακτικά.
Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ανάδειξη της σημασίας της προστασίας της ιδιωτικής ζωής για λόγους ασφάλειας, ενημερώνοντας τα παιδιά ότι η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών θα πρέπει να είναι περιορισμένη κατά τη χρήση τωνμέσων κοινωνικής δικτύωσης, επειδή αυτές οι πληροφορίες μπορούν εύκολα να αντιγραφούν και να διανεμηθούν, ακόμη και αφού έχει διαγραφεί η αρχική ανάρτηση.
4) Διασφάλιση όλων των κινητών συσκευών
Αναμφίβολα είναι δύσκολο και μη πρακτικό είναι για ένα γονιό να προσέχει το παιδί του ανά πάσα στιγμή, πολύ περισσότερο όταν είναι μακριά από το σπίτι. Στο πρόβλημα αυτό η λύση είναι οι εφαρμογές γονικού ελέγχου που δίνουν στους γονείς τη δυνατότητα να προστατεύουν τα παιδιά τους όσο χρησιμοποιούν smartphones και tablet, έχοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι δεν θα πραγματοποιήσουν αγορές. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις για να συνάδουν με την ηλικία του παιδιού τους, συζητώντας μαζί τους σχετικά με το τι είναι καλύτερο από άποψη ασφάλειας. Η ESET έχει σχεδιάσει την εφαρμογή ESET Parental Control για Android, η οποία προστατεύει τις έξυπνες συσκευές, προσφέροντας ασφάλεια και ευκολία στη χρήση, χωρίς περιορισμούς στις επιδόσεις.
Ασφαλώς υπάρχει ένας πλήθος πραγμάτων που οι γονείς μπορούν να κάνουν ώστε τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια την τεχνολογία και το internet, ξεκινώντας όμως με τις παραπάνω συμβουλές, μπορούν αν είναι ήσυχοι ότι έχουν προσφέρει μία γερή βάση για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους σχετικά με τη διαδικτυακή τους προστασία.
Πηγή: sofokleousin.gr