Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πολυτεχνείο 2015: Οι αγώνες έγιναν ιστορικός περίπατος και η θηλιά… φουλάρι!

19/11/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν καλά καταλάβαμε, το «μήνυμα του Πολυτεχνείου» αλλάζει, ανάλογα με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το σύγκριση των ανακοινώσεων, ανάλογα με το… έτος του εορτασμού.
Έτσι, ενώ τις προηγούμενες χρονιές το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα ανατροπής και κατά του μνημονίου, φέτος… ξανάγινε κανονικό μήνυμα, σχετιζόμενο με την δικτατορία και τους θιασώτες της, τα βασανιστήρια και την καταστολή, την εισβολή στην Κύπρο και την αναβίωση του φασισμού.
Φέτος, ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση περί «φωτεινού παραδείγματος», «ανεξίτηλου στίγματος», καθώς και – γενικά και αόριστα – στην «επικαιρότητα των μηνυμάτων του», για να συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης.
Ό,τι λέγαμε – και συνεχίσαμε να λέμε – δηλαδή όλοι ανεξαρτήτως μνημονίων.
Για να υπογραμμιστεί μάλιστα η ιστορικότητα του γεγονότος, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσαν
και «ιστορικούς περιπάτους» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων).
Με λίγα λόγια, επιστρατεύθηκε το… τμήμα παρελάσεων! Και οι «αγώνες» έγιναν… ιστορικοί περίπατοι!
Και, επίσης για την τιμή των όπλων, εξέδωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μια δική της πιο «προωθημένη» ανακοίνωση, με αναφορές στο «οικονομικό πραξικόπημα της 12ης Ιουλίου»
(Αλήθεια, γιατί αυτοί οι «επαναστάτες» που τιμούν όσους πολέμησαν το πραξικόπημα, υπέκυψαν τελικά στο «οικονομικό πραξικόπημα», ενώ ορκίζονταν πως όχι μόνο δεν θα το πράξουν ποτέ, αλλά και θα βαράνε τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές;) 
Πάντως, όλα τα άλλα, των προηγούμενων ετών, εξαφανίστηκαν από την φετινή επέτειο.
Χάσαμε και τον κ. Τσίπρα, που συνήθιζε και αυτός να παρεμβαίνει – πέρσι το έκανε μέσω twitter και πρόπερσι με πύρινη ομιλία σε εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».
Είχε γράψει πέρσι στο twitter ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση: «Είναι το καθήκον που μας ορίζει να σταθούμε αποφασιστικά αντίθετοι απέναντι σε κάθε κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας».
Φέτος, ούτε μνημόνια, ούτε λιτότητα, ούτε τίποτε. Μάλιστα, ανήμερα της επετείου συμφώνησαν και με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 
Πέρσι; Α, πέρσι ήταν άλλο πράγμα. Πέρσι έγραφαν στην ανακοίνωσή τους (όπως και πρόπερσι, άλλωστε, διότι, όπως είχε αποδειχθεί, ήταν… copy paste!): 
«Την ίδια στιγμή που η μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος, που καταδικάζει τη νεολαία και τους εργαζομένους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας». 
Φέτος, πάνε και τα μνημόνια και η φτώχεια και η λιτότητα.
Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013, στην επέτειο: 
«Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση. 
Σε μια περίοδο όπου η δικομματική κυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποτελούν καθημερινότητα, η μόνη διέξοδος, για τους εργαζομένους και τη νεολαία, είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση, η ρήξη και η συλλογική αντίσταση απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης».
Και βέβαια:
«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της».
Φέτος, όλοι οι παραπάνω λόγοι εξέλιπαν. Διότι η κυβέρνηση του μνημονίου έφυγε και έδωσε τη θέση της στην κυβέρνηση του… τρίτου μνημονίου!
Μνημόνιο ναι, αλλά… αριστερό! Μνημόνιο που αρέσει στον λαό, αφού συμφώνησε και ξαναψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ! 
Αυτά δεν λένε;
Και η «θηλιά των μνημονίων» δεν είναι πια θηλιά! Είναι… φουλάρι!
Και έλεγε στην ομιλία του για την επέτειο ο κ. Τσίπρας, το 2013: 
«Σήμερα το Πολυτεχνείο είναι πιο ζωντανό από ποτέ για έναν παραπάνω λόγο. Γιατί ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια, το έλλειμμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας δεν θύμιζε τόσο πολύ εκείνες τις εποχές».
Αλλά τι σας λέω τώρα; Πάνε αυτά. Πάνε και οι εξισώσεις μεταξύ χούντας και Δημοκρατίας. Πάνε και οι βέβηλες παρομοιώσεις μεταξύ ενός ανελεύθερου καθεστώτος με συλλήψεις, βασανιστήρια και καταστολή και μιας οικονομικής συγκυρίας. 
Τώρα όλα είναι ωραία και ανθηρά! 
Όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους συνεταίρους τους τους ΑΝ.ΕΛ, που επίσης φέτος εξέδωσαν ουδέτερη ανακοίνωση περί του παρελθόντος.
Πέρσι, όμως, το κόμμα Καμμένου μας έλεγε: «Το Πολυτεχνείο ζει. Και μας οδηγεί σε νέους αγώνες. Και σε νέες κατακτήσεις. Ενάντια στην ξενοκρατία, στην υποτέλεια και στο ξεπούλημα που πρεσβεύουν η συγκυβέρνηση, η Τρόικα, οι ξένοι δανειστές και οι τοκογλύφοι».
Φέτος, τσιμουδιά κι’ αυτή περί τρόικας και συγκυβέρνησης και τοκογλύφων.
Γιατί τώρα έχουν αυτοί συγκυβέρνηση, η τρόικα έγινε κουαρτέτο και οι τοκογλύφοι κάτι φιλοξενούμενοί τους σε κεντρικό ξενοδοχείο, τους οποίους επισκέπτονται για… σουαρέ!