Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το μήνυμα που στέλνουν οι Θεσσαλονικιές για την γιορτή της γυναίκας

«Δύο αγάπες έχω δύο και τις δυο μοιράζομαι» λέει ο Πασχάλης Τερζής αναφερόμενος στις γυναίκες αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Με αφορμή λοιπόν την γιορτή της γυναίκας σας παρουσιάζουμε τα μηνύματα που στέλνουν γυναίκες ζουν στην όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού, την Θεσσαλονίκη. 


Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος - Ελένη Σαββίδου - Ερωδίτη Παπαποστόλου


Βούλα Τεκτονίδου: Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ


Στις 8/3/1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης, μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών.

Μετά από 53 χρόνια στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Από την εξέγερση του 1857 πέρασαν 158 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε αρκετή πρόοδος στο θέμα της εξίσωσης ανδρών και γυναικών, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε .
Ειδικότερα εαν αναλογισθούμε ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων .

Η υποεκπροσώπηση αυτή οδηγεί σε έλλειμμα δημοκρατίας και έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες για την ενεργοποίηση των γυναικών.

Οφείλουμε να αγωνισθούμε όλοι για να ξεπερασθεί το στερεότυπο της διακοσμητικής θηλυκότητας, της υποτιθέμενης αδυναμίας και ακαταλληλότητας για μια σειρά κοινωνικών κα πολιτικών αποστολών που ξεπερνούν τα όρια του οικογενειακού τους μικρόκοσμου.

Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι η γυναικεία ματιά είναι πολύτιμη και απαραίτητη, καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να δουν τα θέματα αποσπασματικά, δύσκολα βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, δύσκολα βάζουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την κοινωνική συνοχή, δεν χωράνε σε καλούπια μονόδρομων και γενικά δε βολεύονται με την έκπτωση της πολιτικής πραγματικότητας.

Η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών μας χρειάζεται όλους και απαιτεί διαρκή και ισότιμη συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών και των δύο φύλων. Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, αφθονία, αρμονία. Βούλα Τεκτονίδου

Άννα Καρακόλη:   Προπονήτρια Ξιφασκίας Deutsche Sporthochschule Köln Πρόεδρος-Κριτής Οπλομαχίας Καθ.Φυσ.Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ.) Πτυχιούχος Τμήματος Μαιευτικής MSc Φυσικής Δραστηριότητας και Ποιότητα Ζωής (Α.Π.Θ.)


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ