Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Οι είρωνες, το θρίλερ και η χημεία Τσίπρα – Μέρκελ

10/03/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ακούμε τον τελευταίο καιρό διαφόρους κυβερνητικούς, πρωτοκλασάτους και μη, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και διάφορους στρατευμένους, να ειρωνεύονται τις προεκλογικές προειδοποιήσεις, σχετικά με τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε η χώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράτο να εφαρμόσει έστω και ένα μικρό μέρος των όσων υποσχόταν.
«Ορίστε», λένε. «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν (σ.σ. η Κασσάνδρα ουδέποτε είχε διαψευστεί). Και λεφτά έχουν τα ΑΤΜ και πιστωτικό γεγονός δεν συνέβη και δεν ήλθε η καταστροφή».
Φυσικά, τέτοιες ανοησίες λέγονται μόνο από αυτούς που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στις συμφωνίες, τότε οι κίνδυνοι παραμένουν ζωντανοί.
Και παραλείπουν να ομολογήσουν πως όσο η χώρα βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης, κάθε περαιτέρω θριαμβολογία και ειρωνεία είναι περιττή και στο πλαίσιο της προπαγάνδας.
Ο τόνος έρχεται από «ψηλά»: Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα έως ότου ολοκληρωθεί
η αξιολόγηση και γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες, οι (περίφημες) «κυβερνητικές πηγές», έσπευσαν να μας πουν ότι «η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», καθώς η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» - η οποία σημειωτέον είναι χειρότερη από όλες τις προηγούμενες, κυρίως επειδή η Ελλάδα εμφανίζεται να απεμπολεί τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν με την απόφαση του Νοεμβρίου 2012 (για συζήτηση για απομείωση του χρέους) και δεσμεύεται να αποπληρώσει στο ακέραιο και εμπροθέσμως όλες της τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές.
Τότε, αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν χρειαζόμαστε λεφτά, ορθώς δεν πήραμε τα 7,2 δις και παρ’ όλα αυτά μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά, για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός, στην προχθεσινή συνέντευξή του στο «Σπήγκελ», μίλησε για χρηματοδοτικές ανάγκες, τα έβαλε με τον Ντράγκι, λέγοντας ότι έχει περάσει θηλιά στον λαιμό της Αθήνας και αναφέρθηκε στον κίνδυνο «να επιστρέψουμε στο θρίλερ που είδαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου»;
Όσοι, λοιπόν, το παίζουν ατρόμητοι και είρωνες, ας ρωτήσουν τον κ. Τσίπρα τι σημαίνει η λέξη «θρίλερ».
Και με την ευκαιρία, ας τον ρωτήσουν και τι εννοούσε όταν είπε πως με την κ. Μέρκελ «πιστεύω ότι έχουμε μια καλή σχέση, μια καλή χημεία μεταξύ μας»…
Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να αναθεωρήσουν και τις δικές τους απόψεις περί μερκελιστών!