Τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα δείχνει έρευνα 11 «απαγορευμένων ερωτημάτων»
Τεκτονικές προοιωνίζονται οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα 11 «απαγορευμένων ερωτημάτων» που διενήργησε το RizopoulosPost σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC.
Την ώρα που έχει ξεσπάσει μείζον πολιτικό ζήτημα μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο της ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου μετά τις Κάννες, όταν έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για το ευρώ, στην έρευνα που δημοσιεύουμε σήμερα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (50%) απαντάει πως «συμφωνεί απόλυτα» και «μάλλον συμφωνεί» με μια τέτοια πρόταση!
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινή γνώμη είναι επίσης το γεγονός πως ένα μεγάλο τμήμα (47%) δεν θεωρεί ως αυτονόητο και δεδομένο πως είναι καλύτερα τα πράγματα στη χώρα σήμερα, αποφεύγοντας να κηρύξουμε πτώχευση το 2010.
Μάλιστα, μόλις το 24% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ως επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της κοινής γνώμης (56%) αποδίδει την έξοδο σε λόγους που έχουν να κάνουν είτε με «επικοινωνιακό τρικ» (36%) είτε με τη «δημιουργία νέας φούσκας από ξένους οίκους και τράπεζες» (20%).
Εντυπωσιακό είναι επίσης το εύρημα πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (55%) θεωρεί πως οι αποκρατικοποιήσεις που προωθήθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών και της ελληνικής διαπλοκής σε αντίθεση με μόλις ένα 21% που βάζει θετικό πρόσημο στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων με όρους ανάπτυξης και δημοσίου συμφέροντος.
Από τα ερωτήματα που φωτίζει η έρευνα προκύπτει πως δεν υπάρχουν πλέον πολιτικά «ταμπού», γεγονός που είναι προάγγελος πολιτικών εξελίξεων που θα πυροδοτήσουν οι κάλπες, καθιστώντας κενές πραγματικού πολιτικού περιεχομένου τις «ισορροπίες» που δείχνουν οι συνήθεις δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ο διχασμός της κοινής γνώμης αναφορικά με το ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής για ειδεχθή εγκλήματα ή για εθνική μειοδοσία, με τους πολίτες να μοιράζονται καθώς 40% τοποθετούνται υπέρ της επαναφοράς και 43% δηλώνουν αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με βάση τα ευρήματα, οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και πολύ περισσότερο η κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αποτυπώσουν αυτές τις τάσεις που συνθέτουν το πολιτικό κλίμα της περιόδου, όπερ σημαίνει πως οι εκπλήξεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι σήμερα και θα ταρακουνήσουν συθέμελα το πολιτικό σύστημα.
Δείτε το πλήρες αρχείο της έρευνας εδώ.