Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πλαφόν 10% στα κέρδη του ιδιώτη στην ΕΥΑΘ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... bankwars.gr
Τι προβλέπει το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης για τα τιμολόγια και τις επενδύσεις της εταιρείας
Της Μαριάννας Τζάννε

Ταβάνι 10% στα κέρδη του ιδιώτη με τιμολόγια που θα καθορίζονται από το κράτος μέσω
της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων καθώς και επενδύσεις ύψους 750 εκ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης που ορίζεται σε 19 χρόνια προβλέπει το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Επιπλέον η εταιρεία υποχρεούται στην καταβολή τέλους για την αγορά –διάθεση του ακατέργαστου νερού με το φυσικό πόρο να παραμένει δημόσιο αγαθό και η εταιρεία να αναλαμβάνει την διαχείρισή του.

Η κυβέρνηση επιμένει στην συνέχιση του διαγωνισμού κόντρα στις αντιδράσεις που προκαλεί ο σχεδιασμός και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της προσφυγής που έχει κατατεθεί για την μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προγραμματίζοντας εκτός απροόπτου την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους δύο μνηστήρες στις 20 Ιουνίου. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα μικρή παράταση ωστόσο τα δύο στρατόπεδα που διεκδικούν την εταιρεία, οι Ελλάκτωρ-Suez Environnement και Τέρνα-Mekorot μαζί με τον όμιλο  Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) εμφανίζονται έτοιμα για την μάχη που θα δοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Η σύμβαση παραχώρησης προσδιορίζει τον αλγόριθμο με τον οποίο θα καθορίζονται οι τιμές με τον κυρίαρχο ρόλο να έχει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ που αποτελεί την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή. Με βάση τις προβλέψεις ο ιδιώτης δεν θα μπορεί να αυξήσει τα οικονομικά μεγέθη (έσοδα, μικτά κέρδη) πέραν από ένα συγκεκριμένο όριο. Τα κέρδη δεν μπορούν να είναι πάνω από το 10% ενώ τα έσοδα δεν επιτρέπεται να αυξηθούν πέρα από τα σημερινά επίπεδα. Εάν λόγω καλύτερων επιδόσεων της εταιρείας είναι παραπάνω τότε ο ανάδοχος υποχρεούται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμολογίων. Ωστόσο τα τιμολόγια θα είναι συνάρτηση και των επενδύσεων της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση ορίζει ότι οι τιμές του νερού που θα ισχύσουν με βάση των αλγόριθμο κατά τα πρώτα πέντε χρόνια θα είναι στα τρέχοντα σημερινά.


Η εταιρεία οφείλει να επενδύσει 138 εκ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Συνολικά στην 5ετία οι προβλεπόμενες επενδύσεις θα φτάσουν τα 340 εκ. ευρώ. Ο ιδιώτης δεσμεύεται για μία σειρά από δείκτες απόδοσης (key performance indicators-KPIs) ώστε να λειτουργεί με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Έλεγχοι θα υπάρχουν συνεχώς ως προς την ποιότητα του νερού, τη μείωση των διαρροών που σήμερα φτάνει το 35% καθώς και την αύξηση του όγκου των λυμάτων που επεξεργάζονται οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και που σήμερα μεγάλο μέρος ρυπαίνει τον Θερμαϊκό.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση των θέσεων εργασίας καθώς η ΕΥΑΘ θεωρείται υποστελεχωμένη αλλά και διατήρηση του κοινωνικού τιμολογίου το οποίο σε συνεργασία με το δήμο και την Περιφέρεια θα ισχύει για τα άπορα και οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Επίσης η Επιχείρηση δεν θα έχει δικαίωμα να διακόψει την παροχή νερού σε υπηρεσίες ή άλλα πρόσωπα που επιτελούν κοινωνικό έργο όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α. Ο παραχωρησιούχος θα παρέχει επίσης μειωμένες τιμές στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΥΑΘ καθώς και ειδικά τιμολόγια για τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες αλλά και την Εκκλησία.