Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Διάλυση του ΓΣ Ηρακλή?

Στα χέρια του πρωτοδικείου το μέλλον του συλλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα του υπουργείου οικονομικών για την διάλυση του γυμναστικού συλλόγου έφτασε στην περιφέρεια την περασμένη Δευτέρα, οπότε και συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή. Εκεί κατά πλειοψηφία
αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο. Μειοψήφησε το ΚΚΕ. 
Όπως είπαν στο ΡΘ πηγές από την περιφέρεια αυτό έγινε πρώτον για να μην διαλυθεί άμεσα ο Ηρακλής και δεύτερον για να δοθεί στην νυν διοίκηση η δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλεόν ο λόγος για τον οποίο ζητείται η διάλυση του συλλόγου. 

Νωρίτερα στο rthess.gr: Την διάλυση του γυμναστικού συλλόγου του Ηρακλή ζητά με έγγραφό του στην Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας το ΥΠΟΙΚ.

Αιτία είναι σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση των εικονικών φορολογικών στοιχείων που κατηγορείται ότι εξέδιδε το σωματείο την περίοδο 2001-2005.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο σκοπός του σωματείου κατέστη κερδοσκοπικός λειτουργώντας σε βάρος του καταστατικού του συλλόγου.

Ο ΓΣ Ηρακλής παραμένει ακέφαλος και χωρίς διοίκηση για να επιληφθεί του θέματος.

Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την ακίνητη περιουσία του συλλόγου, σε περίπτωση διάλυσή του, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πρόκειται για γήπεδα και εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως το κλειστό γήπεδο μπάσκετ "Ιβανόφειο" και το αθλητικό κέντρο της Μίκρας.



Η ανακοίνωση της περιφέρειας 


Η εποπτεία των αθλητικών σωματείων ανατέθηκε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με το άρθρο 136 ν. 2725/1999 (Α? 121) και περιήλθε στις Περιφέρειες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη (ν. 3852/2010).
Ύστερα από την υποβολή αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως εποπτεύουσας αρχής, με το οποίο ζητείται η λύση του σωματείου «Γ. Σ. Ηρακλής» με βάση το άρθρο 105 ΑΚ, επειδή «…ο σκοπός του σωματείου κατέστη κερδοσκοπικός», το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ.
Η Οικονομική Επιτροπή είχε τη δυνατότητα, να αποδεχτεί το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, που θα σήμαινε την άμεση διάλυση του σωματείου ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ. 
Κατά πλειοψηφία, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, όλων των παρατάξεων εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), αποφάσισαν να παραπεμφθεί το ζήτημα στο αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ να αποδείξει ότι ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει τη διάλυσή του, δεν υφίσταται σήμερα και οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται το Σωματείο, αποτελούσαν επιλογή των τότε διοικήσεων και δεν μπορεί εξαιτίας αυτών, να διαλυθεί ο ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ. 
Λειτουργώντας με σεβασμό στο νόμο, αλλά και την ιστορία του σωματείου ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, με την απόφαση αυτή αποτράπηκε η άμεση διάλυση του σωματείου ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, δίνεται η δυνατότητα στο σωματείο να αποδείξει στο δικαστήριο ότι δεν συντρέχουν σήμερα, οι λόγοι για τους οποίους ζητείται από το Υπουργείο η διάλυσή του και σε κάθε περίπτωση δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική δικαιοσύνη να αποφανθεί για την υπόθεση, αφού παρατεθούν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών??. 



Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Από το Γραφείου Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πρόταση διάλυσης του ΓΣ Ηρακλής. Αναλυτικά:

«Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκε αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για λύση του Γ.Σ Ηρακλής λόγω ατασθαλιών που βρέθηκαν στα οικονομικά του.

Ο Γ.Σ. Ηρακλής αποτελεί ένα από τους ιστορικά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τις γραμμές του, στα παραπάνω από 100 χρόνια ύπαρξης του, αθλήθηκαν και αθλούνται χιλιάδες νέοι και νέες σε διάφορα αθλήματα (βόλεϊ, μπάσκετ, πόλο, άρση βαρών, ξιφασκία, τζούντο, κολύμβηση κα…).

Οι ατασθαλίες που βρέθηκαν μετά από ελέγχους της ΔΟΥ πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες. Η τιμωρία όμως να αφορά τους παράγοντες που δημιούργησαν την απάτη και όχι το σωματείο.

Είναι απαράδεκτη η εισήγηση που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για διάλυση του Γ.Σ. Ηρακλής και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει. Ερωτηματικά προκύπτουν και για το μέλλον της υποδομής και της περιουσίας του σωματείου σε περίπτωση διάλυσης (γήπεδα, χώροι άθλησης, εγκαταστάσεις): αν θα ξεπουληθεί η περιουσία του συλλόγου; ποιος θα επωφεληθεί από όλα αυτά;

Για άλλη μια φορά βγαίνει στην επιφάνεια η σαπίλα του εμπορευματοποιημένου και επιχειρηματικού αθλητισμού, των παραγόντων και των χορηγών.

Αναγκαία και επίκαιρη είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό μακριά από παράγοντες, επιχειρηματίες, χορηγούς και εμπορευματοποίηση. Τα ερασιτεχνικά σωματεία να έχουν μόνη πηγή εσόδων τον κρατικό προϋπολογισμό.



http://www.rthess.gr/