Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας από την ΕΛΜΕ Ροδόπης

Σε συνέχεια προηγούμενων καταγγελιών της για τα μεγάλα κενά που παρουσιάζονται τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ΕΛΜΕ Ροδόπης κατέθεσε το πρωί μήνυση κατά
του υπουργείου Παιδείας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατά της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης και ζητάει να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Μαζί με την ΕΛΜΕ την ίδια μήνυση στηρίζουν και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της περιοχής. Τρεις μήνες μετά, υπάρχουν ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση, όσον δε αφορά στην τεχνική εκπαίδευση τα προβλήματα είναι τεράστια.
Σταμάτης Σακελλίων

Η καταγγελία της ΕΛΜΕ προς την κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ. 
Έχει ήδη διανυθεί διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών από την έναρξη του σχολικού έτους 2013-14 και στην ακριτική περιοχή της Ροδόπης υπάρχουν εκατοντάδες «χαμένες» διδακτικές ώρες μαθημάτων (περισσότερες από 400 την εβδομάδα) στη  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας των ελλείψεων σε καθηγητές. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι περιπτώσεις των σχολείων 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου Κομοτηνής, 2ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, 2ου και 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Γυμνασίου Οργάνης κλπ. Ειδικά μάλιστα σε κάποια από αυτά τα σχολεία η κατάσταση είναι τόσο τραγική, ώστε να βρίσκεται πραγματικά «στον αέρα» όλη η λειτουργία τους ή και να τίθεται σαφές θέμα νομιμότητας ακόμη και για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων. 
Παρ’ όλες τις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες τόσο των καθηγητών, μέσω του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΕΛΜΕ Ροδόπης), όσο και  εκπροσώπων κάποιων εκ των Συλλόγων Γονέων των προαναφερθέτων σχολείων προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης, δεν κατέστη δυνατόν να θεραπευθεί το κεφαλαιώδους σημασίας αυτό ζήτημα της Εκπαίδευσης, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Επικράτειας.
Κατόπιν τούτων και γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει σε τέτοιου είδους ζητήματα, παρακαλούμε και αιτούμεθα, όπως άμεσα επιληφθήτε του ζητήματος, αναζητώντας ταυτόχρονα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (π.χ. άρθρο 259 Π.Κ.), τόσο σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης και Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο ασφαλώς και σε επίπεδο της αρμόδιας Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας. 
Πληροφοριακά επισημαίνουμε ότι παρόμοιο ζήτημα ηγέρθη προσφάτως και σε μια άλλη ευαίσθητη και ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, αυτή του Ν. Δωδεκανήσου, οπότε και έπειτα από τη σχετική επέμβαση του εκεί προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου με παραγγελία σε Πταισματοδίκη για άμεση προκαταρκτική εξέταση, κατά την οποία εκλήθη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου, αυτό τακτοποιήθηκε με την σχεδόν άμεση τοποθέτηση στα σχολεία δεκάδων αναπληρωτών καθηγητών.
Επισημαίνουμε όμως ακόμη ότι σε καταγγελία ανάλογη προς τη δική μας έχει ήδη εδώ και λίγες ημέρες προβεί προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας και το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου, μαζί με εκπρόσωπο της τοπικής Ένωσης Γονέων.

Μετά τιμής
Δαπέργολας Νεκτάριος, Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης
Σαμαράς Χρήστος, Ταμίας Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης
Πατήρη Κυριακή, Οργανωτική Γραμματέας Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης
Εφετζής Γεώργιος, Εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου Κομοτηνής – Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
Σιδερά Αικατερίνη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής».