Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Θησαυροί του διαστήματος που κοστίζουν μικρές περιουσίες

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ένας διαστημικός βράχος μπορεί να κοστίζει 300.000 ευρώ και αυτοί που τον ψάχνουν κινδυνεύουν με φυλάκιση (ακόμα και θάνατο);
Γιατί προφανώς είναι πολλά τα λεφτά και πέφτουν κυριολεκτικά από τον ουρανό, με τη μορφή των σπάνιων αυτών μετεωριτών που είναι παλιότεροι και από την ίδια τη Γη!

Η ιστορία μας έχει ως εξής: για 13 ολόκληρες μέρες το 2011 οι Michael Farmer και Robert Ward χτένιζαν την έρημο του Ομάν ψάχνοντας για θησαυρό μέσα στους αμμόλοφους. Το δίδυμο των κυνηγών θησαυρού δεν αποζητούσε βέβαια στις άνυδρες εκτάσεις της Αραβικής Χερσονήσου χρυσό, πολύτιμους λίθους ή απολιθώματα, έψαχνε μετεωρίτες. 

Και οι παρθένες έρημοι του Ομάν είναι η ιδανική τοποθεσία για τέτοιου είδους εξορμήσεις: οι δυο τους βρήκαν πράγματι θησαυρό, κάνοντας την περιπέτεια ιδιαιτέρως επικερδή. Μια πέτρα 45 κιλών που άλλοτε βρισκόταν στη Σελήνη περιήλθε στην κατοχή τους και κανόνισαν τηλεφωνικά να την πουλήσουν σε συλλέκτη έναντι 35.000 ευρώ. 

Τότε, τη 14η μέρα του ταξιδιού, οι δύο Αμερικανοί έπεσαν πάνω σε μπλόκο του στρατού του Ομάν, με τους στρατιώτες να ξεψαχνίζουν το όχημα και να παθαίνουν αμόκ όταν βρήκαν τον διαστημικό βράχο. Πριν το καταλάβουν, οι δυο Αμερικανοί μεταφέρθηκαν δεμένοι χειροπόδαρα σε στρατιωτική βάση, ρίχτηκαν στο κελί και ανακρίνονταν σε 24ωρη βάση.

 

Βδομάδες αργότερα, σε δίκη που κράτησε μόλις 15 λεπτά και έγινε σε άπταιστα... αραβικά, οι κυνηγοί θησαυρού καταδικάστηκαν για παράνομη εξόρυξη και πέρασαν 54 μέρες στις φυλακές του Μασκάτ, πριν την επανάληψη της δίκης που θα τους άφηνε τελικά ελεύθερους. Κι αυτό γιατί το νομικό σύστημα του Ομάν δεν είναι ξεκάθαρο για τους μετεωρίτες: εκεί που για αιώνες οι αρχές του κρατιδίου ήταν εντελώς αδιάφορες για τις εξωγήινες πέτρες, η υψηλή τιμή τους στην παγκόσμια αγορά ανάγκασε τους αξιωματούχους να τις περιβάλλουν πλέον με εξαιρετική προστασία. Υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου τους ήταν το γεγονός ότι το δίδυμο βρήκε την πέτρα στην έρημο και δεν την εξόρυξε από το υπέδαφος, γεγονός που δείχνει τα νομικά κενά.

Ο μετεωρίτης κατασχέθηκε φυσικά και στους δυο τους απαγορεύτηκε διά παντός η είσοδος στο Ομάν...
Διάστημα προς πώληση
Τα δείγματα των μετεωριτών που κυνηγούν μανιωδώς οι θηρευτές θησαυρού -ρισκάροντας πολλά, είναι η αλήθεια- αγγίζουν στην παγκόσμια αγορά των συλλεκτών δυσθεώρητες τιμές, «σαν λεφτά από τον ουρανό», όπως είπε παλιότερα ο περίφημος αμερικανός κυνηγός διαστημικών βράχων Robert Haag.

Εκεί λοιπόν που η κοσμική γεωλογία συναντά την οικονομία των αγορών, ένας απλός πέτρινος μετεωρίτης, ο κοινός χονδρίτης, αξίζει ψίχουλα: κάπου 20 ευρώ ή και ακόμα λιγότερα!

Διαβάστε περισσότερα εδώ