Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Με 32 συν τα μεταφορικά αρχίζει η παραλαβή στα συμπύρηνα

Με 32 λεπτά το κιλό συν τα μεταφορικά αρχίζουν τις επόμενες ώρες οι παραλαβές του συμπύρηνου ροδάκινου από τις μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες το επόμενο διάστημα επιδίδονται σε έναν αγώνα προσέλκυσης των παραγωγών για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στο διεθνές κυρίως πελατολόγιο.
Ως γνωστόν τα ροδάκινα είναι λίγα σε σχέση με προηγούμενες σεζόν και τα καλά ροδάκινα ακόμα λιγότερα, καθώς στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές η ποιότητα του προϊόντος χρήζει διαλογής για να καλύψει τα στάνταρτ της ελληνικής βιομηχανίας κομπόστας.
Είναι βέβαιο πως τα 32 λεπτά είναι για φέτος η αφετηρία από την οποία αρχίζουν οι παραλαβές, ωστόσο δεν αποκλείεται πολύ σύντομα η τιμή αυτή να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ειδικά στις περιοχές που δεν επλήγησαν από το χαλάζι και των οποίων η φετινή παραγωγή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους μεταποιητές.
Σ΄ αυτή την περίπτωση και εφ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν δεν αποκλείεται να προκύψουν και τρεις κλίμακες τιμών. Μία για τα χαμηλής ποιότητας συμπύρηνα ροδάκινα που θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση, μία για την ενδιάμεση κατηγορία που κατόπιν διαλογής θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για κομπόστα και για χυμό και μια για τα ροδάκινα της Α’ κατηγορίας τα οποία θα πληρώνονται καλά και με τιμή η οποία δεν αποκλείεται να προσεγγίσει φέτος και τα 40 λεπτά το κιλό.
Για όλα αυτά απαιτείται βέβαια η στενή συνεργασία της βιομηχανίας με τις διαθέσιμες ομάδες παραγωγών, οι οποίες προς το παρόν δεν δείχνουν να είναι σε θέση να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και να συνδράμουν σε μια «κλιμάκωση» η οποία θα διευκολύνει την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών και θα αποδίδει κατά το δυνατόν δικαιότερη τιμή στους παραγωγούς.
Αυτό το οποίο αναδεικνύεται πάντως στις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, είναι τα σημαντικά περιθώρια που έχει τελικά η βιομηχανία για την τιμολόγηση της πρώτης ύλης. Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι σε μια περίοδο  με αυξημένα κόστη διαλογής, προβλήματα λειτουργίας των γραμμών παραγωγής (ξεκίνα – σταμάτα) και πρόσθετων χρηματοοικονομικά βάρη (άμεσες πληρωμές), η βιομηχανία «βγαίνει» με μια μέση τιμή της τάξης των 35 λεπτών το κιλό στον παραγωγό, ποια είναι αλήθεια η «δίκαιη τιμή» σε πιο ομαλές περιόδους με καλύτερη πρόσβαση στην πρώτη ύλη;  
 
Πηγή: agronews.gr Πανάγος Γιάννης