Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνεια το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «το ξαθέρι» συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κρητικού Μακεδονομάχου καπετάν Βάρδα

  Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνεια το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «το ξαθέρι» συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κρητικού Μακεδονομάχου καπετάν Βάρδα (Γεωργίου Τσόντου), της οποίας την οικονομική επιμέλεια είχε εξολοκλήρου η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και τη γενικότερη επιμέλεια ο πρόεδρός της κύριος Πέτρος Πετρακάκης. 





Ο καπετάν Βάρδας ήταν γενικός αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα στη Δυτική Μακεδονία μετά το θάνατο του Παύλου Μελά. Το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τους πεσόντες Μακεδονομάχους στη Μάχη της Οσνίτσανης τελέστηκε στην κεντρική πλατεία της Δαμασκηνιάς, παρουσία των αρχών του τόπου, της Δημάρχου Βοΐου Παναγιώτας Ορφανίδου, του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη κ.α.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και ομιλίες. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τελετή αδελφοποίησης των δήμων Βοΐου και Σφακίων και ολοκληρώθηκαν με χορούς από τοπικά και κρητικά χορευτικά σχήματα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Δαμασκηνιάς του Δήμου Βοΐου την Κυριακή 26 Μαΐου 2013.