Ακτινίδιο από... χρυσό υπόσχεται μεγάλα κέρδη στους επίδοξους καλλιεργητές. Ο λόγος για το κίτρινο ακτινίδιο, μια νέα ποικιλία που γνωρίζει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση,
εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, καθώς το ελληνικό ακτινίδιο είναι περιζήτητο στις ξένες αγορές.
Το ακτινίδιο βέβαια που κυρίως κυριαρχεί στη χώρα μας είναι το πράσινο ακτινίδιο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναπτύσσεται και το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο. Στη χώρα μας η κιτρινόσαρκη ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως είναι η «Soreli».
Ενα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ακτινιδίου σε σχέση με άλλα προϊόντα είναι ότι διατηρείται σε κατάλληλους ψυκτικούς χώρους για πολύ καιρό και έτσι μπορεί να διατεθεί στην αγορά ακόμα και ένα εξάμηνο από τη συγκομιδή του. Δίνει έτσι τη δυνατότητα να το εμπορευτεί ακόμα και ένας μεμονωμένος παραγωγός.
Η Ελλάδα είναι από τις κυριότερες χώρες που καλλιεργείται το ακτινίδιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου των επιχειρήσεων εξαγωγής φρούτων, που εξάγουν το ακτινίδιο, η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως.
Το ακτινίδιο καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, την Πιερία, την Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Πρέβεζα, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές του ακτινίδιου το 2012 κατά 25%. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει η καλλιέργεια ακτινιδίου στη χώρα μας είναι ότι κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών ακτινιδίου με 90.348 τόνοι το 2012, από μία εγχώρια παραγωγή 142.000 τόνων. Για το 2013 εκτιμάται ότι θα παραχθούν συνολικά 145.000 τόνοι.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
karatzova.com