Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Βόμβες από το ΔΝΤ που εξοργίζουν: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο Μνημόνιο - "Από το πρώτο πακέτο τα περισσότερα λεφτά πήγαν στους Ευρωπαίους"

- Το εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal
- Aναφέρει πως η Ελλάδα δεν πληρούσε 3 από τα 4 κριτήρια για να μπει σε Μνημόνιο
- ΔΝΤ: Οι τράπεζες πίεζαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μην γίνει κούρεμα του χρέους
- Παραδέχεται ότι πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έγινε τέτοια δημοσιονομική εξυγίανση

Όχι μόνο διαφοροποίηση αλλά τεράστια διάσταση απόψεων αποδεικνύεται ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ, που αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο, το ΔΝΤ ήταν από την αρχή αντίθετο στην ένταξη της Ελλάδας στο λεγόμενο πακέτο διάσωσης, καθώς όπως επισημαίνεται δεν πληρούσε τρία από τέσσερα κριτήρια με τα οποία εισέρχεται μία χώρα σε ένα τέτοιο πακέτο. Δεν παραλείπει το ΔΝΤ να αναφέρει στο έγγραφό του πως στην ουσία παρενέβη τους δικούς του κανόνες, προκειμένου το τεράστιο χρέος της Ελλάδας να χαρακτηριστεί ως βιώσιμο!

Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρονται με αιχμές κατά της ευρωζώνης, καθώς σημειώνουν πως το μεγαλύτερο όφελος από το πρώτο πακέτο του 2010 αυτό καρπώθηκε από την ευρωζώνη και όχι από την Ελλάδα και αυτό γιατί έτσι έδωσαν χρόνο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να προστατέψουν τον εαυτό τους και να προετοιμαστούν για τις πιθανές επιπτώσεις από μία κατάρρευση της Ελλάδας.

Στο έγγραφο το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική στις χώρες της ευρωζώνης για την καθυστέρηση να ληφθεί η απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους, κατηγορώντας τις τράπεζες που όπως αναφέρεται διακρατούσαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και ασκούσαν σφοδρές πιέσεις στις κυβέρνησης. Από την άλλη στο έγγραφο φαίνεται πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιθυμούσαν αναδιάρθρωση χρέους, προκειμένου να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το σκληρό πρόγραμμα.

Στο άρθρο του Wall Street Journal έντονη κριτική υπάρχει και για την Κομισιόν, στην οποία ουσιαστικά καταλογίζει απειρία και προχειρότητα, στη διαχείριση μίας τέτοιας μεγάλης κρίσης. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, προκύπτει πως κανένα από τα μέλη της τρόικας δεν θεωρούσε τη λύση για την Ελλάδα ιδανική και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Στο έγγραφο αυτό δεν ξεφεύγουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς τις καταλογίζουν ευθύνες που δεν προχώρησαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας, ενώ αναφέρουν αυτό που οι Έλληνες γνωρίζουν ήδη πολύ καλά! Πώς τα βάρη του Μνημονίου μοιράστηκαν δυσανάλογα στην κοινωνία με τους αδύναμους να πληρώνουν τη νύφη. Πάντως, για τα όποια κατορθώματα της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναφέρει πως ιστορικά δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο μέγεθος περικοπών και φορολογικών αυξήσεων.


http://www.newsit.gr/