Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ...

Με όχημα την επίσπευση στην προκήρυξη διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, να ενισχύσει τα έσοδα του Ταμείου.
Μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και με

ορατό τον κίνδυνο αποτυχίας του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ, λόγω των έντονων αντιδράσεων της μοναδικής κοινοπραξίας που συμμετείχε στον διαγωνισμό, της Emma Delta, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου. Με δεδομένο ότι το πρώτο 3μηνο του 2013 τα μοναδικά έσοδα που κατέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ ήταν 69 εκατ. που αντιστοιχούν στην παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development το περσινό καλοκαίρι, ο στόχος για άντληση εσόδων 2,6 δισ. ευρώ απομακρύνεται σημαντικά, χωρίς ωστόσο ακόμη να αναθεωρείται.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στο ΤΑΙΠΕΔ στην οποία συμμετείχαν από το ΔΝΤ ο Μπομπ Τράα, ο Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και ο Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσπευση στην αποκρατικοποίηση εταιρειών, που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Μεταξύ των εταιρειών είναι και η ΔΕΗ η οποία είχε αρχικώς τοποθετηθεί να αποκρατικοποιηθεί πλήρως στο τέλος του 2015. Αντιθέτως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ το 2013. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ προβλέπει τη δημιουργία μιας λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θα πωληθεί σε ιδιώτη, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη μητρική εταιρεία και την πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιτάχυνση της διάθεσης του ΟΛΠ αναμένεται να επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ παρά το γεγονός ότι αυτή έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2014. Στην παρούσα φάση εξετάζεται ο τρόπος διάθεσης του προς αποκρατικοποίηση Οργανισμού, εάν δηλαδή θα πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε ιδιώτη -που κρίνεται η ταχύτερη αλλά λιγότερο συμφέρουσα οικονομικά λύση- ή εάν θα διατεθούν τμηματικά οι διαφορετικές δραστηριότητες του ΟΛΠ.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να βρεθεί το 6% του ΟΤΕ που αποτελεί και το τελευταίο ποσοστό που διαθέτει το Δημόσιο. Εξετάζεται παράλληλα η διάθεση επιπλέον ποσοστού 4% το οποίο δεν ανήκει απευθείας στο Δημόσιο, αλλά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διερεύνηση των προθέσεων της Deutsche Telekom, η οποία δεν αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η στροφή του γερμανικού ομίλου σε άλλες αγορές και η συμμετοχή του με μικρότερα ποσοστά αφήνει σαφές στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά τις ενδεχόμενες εξελίξεις στον ΟΤΕ αλλά και την πρόθεση συμμετοχής του στην εξαγορά του επιπλέον ποσοστού. Παράλληλα, μετά την άρση των περιορισμών που έθετε η συμφωνία μετόχων, η D.T. διατηρεί τη δυνατότητα αγοράς μετοχών του ΟΤΕ και από το ταμπλό.

Μετά την πρόσφατη παραδοχή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη ότι το καθεστώς των υπό αποκρατικοποίηση ακινήτων του Δημοσίου διέπεται από χάος, το Ταμείο αναζητεί άμεσους τρόπους διάθεσης των αναξιοποίητων ακινήτων που έχει στην κατοχή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ηλεκτρονικής δημοπρασίας προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος των ακινήτων που διαθέτει το Δημόσιο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου μόλις το 13,5% είναι πλήρως ελεύθερα, ενώ ως άγνωστα (άγνωστος ιδιοκτήτης, άγνωστη τοποθεσία κ.τ.λ.) χαρακτηρίζονται το 22,75% των ακινήτων και το 40% αυτών είναι καταπατημένα.