Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ACTIVE ART – ART IN ACTION - ΤΕΧΝΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Τάνια
 Οι συμμετέχοντες των έξι «Εικαστικών εργαστηρίων τέχνης για άνεργους πολίτες», που υλοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ολοκλήρωσαν τις εργασίες του και παρουσίασαν το προϊόν
της προσπάθειάς τους στην έκθεση «ACTIVE ARTART IN ACTION», που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε την Τετάρτη το βράδυ τον πρώτο όροφο του ΜΜΣΤ, ο οποίος διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενήσει τα έργα των συμμετεχόντων στα τμήματα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Φωτογραφίας, Design, Computer art και Video art. Εκτός των υπευθύνων του μουσείου και των εκπαιδευτών του προγράμματος, βρέθηκαν στα εγκαίνια εκπρόσωποι του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος και παρέδωσε τις βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους όσους έφεραν εις πέρας το πρόγραμμα, τονίζοντας πως «αυτή η δράση της εξάμηνης εκπαίδευσης άνεργων πολιτών, έδωσε μια διέξοδο, άνοιξε πόρτες και ώθησε τον κόσμο στο να δημιουργήσει».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης των εγκαινίων, η πρόεδρος του μουσείου κυρία Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα αποφοίτησης όλων των συμμετεχόντων από το πρόγραμμα «Ενεργά Εικαστικά Εργαστήρια για Άνεργους Πολίτες». Είναι η μέρα επίδειξης των αποτελεσμάτων ενός εξαμηνιαίου ταχύρυθμου προγράμματος και η έκθεση των εργασιών του κάθε τμήματος, έκθεση που συνοδεύεται από την έκδοση καταλόγου. Επετεύχθη ο βασικός στόχος του προγράμματος που ήταν, η παροχή γνώσεων σε άνεργα άτομα σε τομείς της τέχνης και η προώθηση της συλλογικής καλλιτεχνικής διαδικασίας με σκοπό την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα ευεργετικό πρόγραμμα το οποίο πρόσφερε στην κοινωνία το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να ανακουφίσει άτομα και μουσειακές ενότητες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».
Η υπεύθυνη Δωρεών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κυρία Ελένη Αγουρίδου, με τη σειρά της συνεχάρη τους υπεύθυνους του μουσείου για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, ενός προγράμματος που κατάφερε να συνδυάσει την καταπολέμηση της ανεργίας με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε όλους τους εικαστικούς τομείς κάνοντας τη χρονιά που πέρασε πιο δημιουργική και πιο παραγωγική για όλους όσους παρακολούθησαν τα εργαστήρια αυτά.
 «Η παρουσία του κόσμου σήμερα εδώ νομίζω πως είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο συνηγορεί στην θετική αποτίμηση όλου αυτού του έργου που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες», σημειώνει ο κύριος Ξενοφών Σαχίνης, ένας εκ των εκπαιδευτών του τμήματος Χαρακτικής και διευθυντής του του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών του ΑΠΘ. «Το πρόγραμμα αυτό έκανε το μουσείο ακόμη πιο φιλικό απέναντι στους πολίτες αυτής της πόλης κι έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και ίσως κάποιοι να αποφασίσουν να ασχοληθούν κι επαγγελματικά με το νέο αυτό αντικείμενο που διδάχθηκαν»
 «Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, του οποίου εκπαιδευτής ήμουν κι εγώ», δηλώνει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διδάκτωρ Φωτογραφίας του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ, «σκεφτόμουν: Είναι δυνατόν η εκπαίδευση σε τομείς του χώρου της τέχνης να βοηθήσει ένα πρόβλημα κοινωνικό και τόσο σκληρό όπως η ανεργία; Είναι δυνατόν μέσα σ ένα χρονικό διάστημα σχετικά σύντομο να βοηθήσουμε ανθρώπους να εκπαιδεύσουν το βλέμμα τους και να αρχίσουν να βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο ; Η έκθεση αυτή σήμερα, στην οποία είμαστε όλοι παρόντες είναι και η τρανή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα!»
Τα Ενεργά Εικαστικά Εργαστήρια για άνεργους πολίτες πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2012 – 2013 και τα παρακολούθησαν συνολικά 177 άτομα, διαφόρων ηλικιών. Ο αριθμός των αιτήσεων που δέχθηκε το μουσείο ανέρχεται στις 468 από τις οποίες οι 383 ανήκαν σε γυναίκες και οι υπόλοιπες 85 σε άντρες. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με κλήρωση παρουσία δικηγόρου και όσων ήταν εύκολο να παραβρεθούν από αυτούς που έκαναν τις αιτήσεις.

Τάνια Δούλαλα






Τις φωτογραφίες των εγκαινίων τράβηξε ο Φώτης Θωμάς από το τμήμα Video art.