Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ο οικισμός της Ολυμπιάδας στον Κορινό, είναι ένα θέμα που μοιραία απασχολεί τους κατοίκους του Κορινού αλλά και όλης της Πιερίας.

Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική του στρεβλού τρόπου που παίρνονται οι αποφάσεις στη χώρα μας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και που ουσιαστικά
παρακάμπτει ή ακυρώνει το νομικό μας σύστημα και το κράτος δικαίου. 




Όταν ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας του οικισμού, σημαντικό τμήμα του χώρου όπου θα αναπτύσσονταν ήταν ήδη ενταγμένο σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Θηραμάτων (το οποίο με το νόμο 2637/98 μετονομάστηκε σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής).
Επιπλέον, τμήμα του χώρου σχεδίασης προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Δίκαιο ως περιοχή Natura (Ζώνη Ειδικής Προστασίας – ΖΕΠ) και όλη η γειτονική περιοχή βόρεια του οικισμού, εντάσσεται σε περιοχή Natura (Ειδική Ζώνη Διαχείρισης – ΕΖΔ) ή στις Ζώνες Προστασίας του Υγρότοπου.

Κάποιοι τοπικοί άρχοντες, ήδη από τη δεκαετία του ’80, είδαν την περιοχή, παραβλέποντας ότι είναι υγρότοπος, ως μια ευκαιρία οικιστικής ανάπτυξης. Έτσι μοίρασαν αφειδώς οικόπεδα και σχεδίασαν τη δημιουργία ενός οικισμού που θα ξεπερνάει σε μέγεθος ακόμη και το Λιτόχωρο! Ακόμη κι αν δεν υπήρχε υγρότοπος εκεί, η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου οικισμού, αποτελεί τεράστιας κλίμακας πολεοδομική και χωροταξική παρέμβαση! Είναι προφανές ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Κορινού αλλά ολόκληρη την Πιερία τουλάχιστον. Με βάση ποιον ευρύτερο χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό, ποιες οικιστικές ανάγκες, ποιες διαδικασίες και ποια επιχειρήματα, αποφασίστηκε ένα τέτοιας κλίμακας σχέδιο;

Το γεγονός βέβαια ότι επιλέχθηκε μια προστατευόμενη περιοχή, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά. Είναι δυστυχώς η μοίρα των υγροτόπων καθώς αποτελούν τις τελευταίες, μεγάλες εκτάσεις χωρίς ανθρώπινη παρουσία, να γίνονται εύκολος στόχος ανθρώπων που τους εποφθαλμιούν μιας και τα πουλιά που διαβιούν εκεί δεν έχουν λόγο και φωνή για να διαμαρτυρηθούν. Είναι πολύ δύσκολο σε κάποιους που κυριαρχούνται από μια κοντόφθαλμα ωφελιμιστική λογική, να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων ως φυσικά αποθέματα.

Η περιοχή κατακλύζεται παροδικά από νερά (σε μεγάλο τμήμα του χειμώνα και της άνοιξης, όπως διαπιστώνεται από παρατηρήσεις και καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού) και προσελκύει πολλά προστατευόμενα είδη πουλιών καθιστώντας την έτσι ένα σημαντικό υγρότοπο. Το γεγονός ότι τα νερά αποσύρονται σε μεγάλες χρονικές περιόδους, κάνει πολλούς καλοπροαίρετους συμπολίτες μας να μην κατανοούν την υγροτοπική σημασία της περιοχής και να θεωρούν υπερβολικά τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή. Ωστόσο είναι προφανές ότι η πολεοδόμηση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στον υγρότοπο αλλά και στα εκτεταμένα συστήματα αμμοθινών της παραλιακής περιοχής.

Θύματα όμως αυτού του σχεδίου δεν είναι μόνο η φύση, είναι και οι περισσότεροι κάτοικοι του Κορινού που εμπιστεύτηκαν τους τοπικούς τους άρχοντες αλλά και όσοι αγόρασαν εκ των υστέρων οικόπεδα πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό (που πιστώθηκε βέβαια στους πωλητές). Οι άνθρωποι αυτοί, ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και παρακολουθούν με αγωνία τι μέλλει γενέσθαι.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο οικισμός αυτός παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Πολλές από τις διοικητικές πράξεις του παρελθόντος που αφορούν τον οικισμό έχουν ήδη κηρυχθεί άκυρες με άλλες πράξεις της Διοίκησης ή αποφάσεις δικαστηρίων. Οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει, χρειάζονται να γίνουν νέες μελέτες στις οποίες πρέπει να γνωμοδοτήσει και ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα. Όλα αυτά τελούν υπό τον πέλεκυ ελέγχων και προστίμων που πιθανόν θα επιφέρουν και διώξεις.

Και ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτός ο οικισμός δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργηθεί – τουλάχιστον με τον τρόπο που σχεδιάστηκε - καθώς κάποιοι στο παρελθόν ενεργούσαν χωρίς την απαραίτητη σοφία και αρετή, ακόμη και σήμερα, κάποιοι άλλοι επιλέγουν να αποσιωπούν την αλήθεια και να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες, με στόχο να μην απογοητεύσουν την εκλογική τους πελατεία.

Με έκπληξη λοιπόν είδαμε πρόσφατα σε τοπικό κανάλι, ένα βουλευτή και ένα δημοτικό σύμβουλο της Κατερίνης να εξανίστανται, αγνοώντας όλα τα παραπάνω δεδομένα και λέγοντας ότι προσπαθούν με κάθε μέσο να πετύχουν την έγκριση κατασκευής του οικισμού, τον οποίο μάλιστα φρόντισαν να βαφτίσουν βιοκλιματικό ώστε να έχουν το ωραίο περιτύλιγμα που χρειάζεται για να προωθηθεί ένα τέτοιο προϊόν.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι δεν έχουν πει στον κόσμο που έχει εμπλακεί την αλήθεια, ούτε έχουν το θάρρος να την αντιμετωπίσουν. Η Δημοτική αρχή όφειλε να έχει λόγο καθαρό και να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια την κατάσταση που κληρονόμησε από τον πρώην Δήμο Κορινού.

Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να διεξαχθεί ένας έντιμος διάλογος στη βάση ότι, αφού το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να πάρει ποτέ άδεια ένας τέτοιος οικισμός, θα πρέπει ή να αλλάξουν τα όρια του (επομένως να σχεδιαστεί από την αρχή) ή να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο οι ιδιοκτήτες του (ή και τα δυο ταυτόχρονα).

Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα, θα μπορούσε να είναι ο οργανισμός που θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής: οι τοπικοί παράγοντες ασκούν αφόρητες πιέσεις στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να «νομιμοποιήσει» εκ των υστέρων τα τετελεσμένα, τροποποιώντας το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Συγκεκριμένα με ενέργειες του Δήμου Κατερίνης ζητείται ο αποχαρακτηρισμός τμήματος που εντάσσεται στο σχεδιαζόμενο οικισμό από Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Ατυχώς, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας στις 03-12-2012 γνωμάτευσε θετικά για τον αποχαρακτηρισμό αυτό, καθώς με τις έρευνες που έκαναν οι υπάλληλοι της δεν βρήκαν στοιχεία για τα είδη που διαβιούν στην περιοχή, ούτε και ενημερώθηκαν σχετικά από κάποιον αρμόδιο φορέα. Όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η περιοχή κατακλύζεται παροδικά από νερά· προφανώς οι έρευνες έγιναν την περίοδο που η περιοχή δεν είχε ακόμη πλημμυρίσει. Επιπλέον, έστω και με πιθανή (;) καθυστέρηση, ενημερώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα ότι σύμφωνα με την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που έκαναν η περιοχή θεωρείται σημαντικός υγρότοπος· αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που είναι ενταγμένη στις ζώνες ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας του προγράμματος Natura (για την έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας επισκεφτείτε το σύνδεσμοhttp://www.axiosdelta.gr/Default.aspx?tabid=922&language=el-GR).

.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καλούμε τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, ως αυτή οφείλει και ενεργώντας με την επιστημονική εντιμότητα που τόσα χρόνια τη διακρίνει, να αλλάξει την εισήγηση της για τον αποχαρακτηρισμό της επίμαχης περιοχής από Κ.Α.Ζ.

Επιτέλους, κάποτε πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα αυτονόητα. Αν συνεχώς ψάχνουμε τρόπους να παρακάμψουμε τη νομιμότητα τότε τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών θα τις βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΙΕΡΙΑ 2008