Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Επίσκεψη κλιμακίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στο αρχαίο ωδείο και στον Δ.Δίου-Ολύμπου

     ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΠΕΝΟ


ΔΟΘΗΚΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ τ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ


Με στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ καθώς και για την πρόοδο των εργασιών στο αρχαίο ωδείο του Δίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Ιουνίου 2013 συνέντευξη τύπου, στο τ. δημαρχείο της Κονταριώτισσας του Δ.Δίου-Ολύμπου. 



Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου – τέως υπουργό Σταύρο Μπένο.

Πριν από τη συνέντευξη, το κλιμάκιο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ αλλά και στελέχη της ΚΖ’ ΕΠΚΑ πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Επικεντρώθηκαν δε στο εκεί αρχαίο ωδείο όπου πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης τις οποίες επιβλέπει ο καθηγητής Γιώργος Καραδέδος.

Αναχωρώντας από την Πιερία το κλιμάκιο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κατευθύνθηκε προς τη Βεργίνα, τη Μίεζα και το πολιτιστικό κέντρο της σχολής Αριστοτέλη.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εκτός από τον κ. Μπένο και τον αντιπρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Πέτρο Θέμελη, στη συνέντευξη συμμετείχαν και μίλησαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου ο ειδικός σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς, η προϊσταμένη της ΚΖ’ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Ευτυχία Πουλάκη-Παντερμαλή, η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου του Δίου Εύα Αλβανού κ.ά.

Συμμετείχαν επίσης η τοπική αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Μαρία Τσιμήτρη, ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος, άλλοι αρχαιολόγοι και συνεργάτες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, ο πρόεδρος της ένωσης συντακτών επαρχιακού τύπου Γιώργος Κουκουλιάτας, άλλα στελέχη και μέλη της ένωσης καθώς επίσης και υπάλληλοι του Δ.Δίου-Ολύμπου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης όλης της χώρας, «δηλαδή τόσο των θεάτρων όσο και των ωδείων αλλά και των σταδίων».

Ανακοίνωσε ότι το 2014 αναμένεται να διοργανωθεί «ένα σπουδαίο δρώμενο μαζί με μια επιστημονική ημερίδα» για να τιμηθεί η δουλειά των αρχαιολόγων αλλά και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία «αυτό το σπουδαίο μνημείο (αρχαίο ωδείο) μετά από χιλιάδες χρόνια».

Επιπλέον όμως μίλησε και για το αρχαίο θέατρο του Δίου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι από το 1991 τοποθετήθηκαν εκεί ξύλινα καθίσματα τα οποία όμως φθείρονται, χρόνο με τον χρόνο, γι αυτό και πρότεινε, από το 2014 κ.ε., μετά το πέρας των παραστάσεων του φεστιβάλ Ολύμπου (π.χ. περί τον Σεπτέμβριο), να αποσυναρμολογούνται αυτά τα καθίσματα και να επανατοποθετούνται περί την άνοιξη του επόμενου έτους.

Και επειδή, όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιους σκοπούς, πρότεινε να οργανώνεται ένα σώμα εθελοντών για τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση των καθισμάτων, τα οποία θα φυλάσσονται σε κάποιον χώρο που θα επιλεχθεί. Μάλιστα, έριξε και την ιδέα η προσπάθεια αυτή «να συνδυάζεται και με μια γιορτή που θα γίνεται μετά το πέρας του φεστιβάλ Ολύμπου».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τη διάθεσή του για συνεργασία με την ΚΖ’ ΕΠΚΑ και με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ προκειμένου να στηριχθούν δράσεις πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου εξέφρασε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι παλιές εποχές, όπου η αυτοδιοίκηση διέθετε χρήματα κλπ, έχουν περάσει, και τόνισε πως ό,τι είναι δυνατόν να γίνει από την πλευρά του δήμου για τη στήριξη της αρχαίας κληρονομίας, αυτό θα γίνει και μάλιστα με καλή διάθεση συνεργασίας, όπως άλλωστε αυτό γινόταν πάντοτε.

Επίσης, στον αρχικό του χαιρετισμό ο κ. Παπαθανασίου είπε μεταξύ άλλων ότι οι αρχαίοι πρόγονοι είχαν κάνει το δικό τους καθήκον και παρέδωσαν στους αιώνες, μέχρι και σήμερα, τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε όμως ότι σήμερα είναι πλέον καθήκον των απογόνων Ελλήνων να κάνουν το δικό τους καθήκον και να υπηρετήσουν αυτή την κληρονομιά διατηρώντας την , προστατεύοντάς την, αναδεικνύοντάς την.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, Δ.ΡΟΥΚΑΣ.

Το ζήτημα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς έθιξε και ο ειδικός σύμβουλος της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, ο Δημήτρης Ρουκάς, ο οποίος εξήγησε στον κ. Μπένο και στους παριστάμενους αρχαιολόγους της ΚΖ’ ΕΠΚΑ ότι είναι ανάγκη να έρθει η κοινωνία πιο κοντά στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά, να την αγαπήσει, να την αγκαλιάσει και να κατανοήσει τον πλούτο και τη σημασία αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων. Αυτή δε η διαδικασία, σημείωσε, θα γίνει μόνο εάν υπάρχει ανάδειξη των ευρημάτων, ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης.