Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τέλος τα δωρεάν φάρμακα για ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα! Κλειστά τα φαρμακεία Δευτέρα Τρίτη!

Έκτακτη συνάντηση Λυκουρέντζου-φαρμακοποιών τη Δευτέρα! Χωρίς δωρεάν φάρμακα από Δευτέρα

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους χιλιάδες ασθενείς του ΕΟΠΥΥ καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν νέο σκληρό κύκλο κινητοποιήσεων με αφορμή εκτός των άλλων τις αναδρομικές
εκπτώσεις που τους ζητά η κυβέρνηση. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να μην ξεκινήσει ή να διακόψει ο κλάδος τις κινητοποιήσεις του. Κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία Δευτέρα και Τρίτη.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με τους φαρμακοποιούς αναμένεται να θέσει το θέμα της μερικής αποπληρωμής των οφειλών ύψους 120 εκατ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των χρεών. Ωστόσο οι φαρμακοποιοί δεν αναμένεται να σταματήσουν την απεργία που έχουν προαναγγείλει εάν δε λάβουν δέσμευση ότι θα αρθεί το μέτρο του αναδρομικού rebate (εκπτώσεις) από 1.1.2012.

Γι αυτό άλλωστε οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από Δευέτρα και να κλείσουν τα φαρμακεία Δευτέρα και Τρίτη. Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αγοράζουν τα φάρμακά τους με δικά τους χρήματα και στη συνέχεια να διεκδικούν τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν ο υπουργός Υγείας θα μπορέσει να αποσύρει το μέτρο του rebate καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, αν δεν καταβάλουν εκπτώσεις οι φαρμακοποιοί ούτε οι φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να πληρώσουν και τις δικές τους εκπτώσεις (clawback).


Πάντως μόλις πριν λίγο καιρό που είχαν προβεί σε ανάλογες κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν καθημερινή. Στριμώχνονταν σε ατελείωτες ουρές σε φαρμακεία που διάθεταν φάρμακα με πίστωση εκτός Αθήνας, με συνέπεια όμως να δημιουργηθεί μεγάλη ανισορροπία στην αγορά φαρμάκου.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 1/12/2012 θα γίνει Γενική Συνέλευση του κλάδου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τις εξελίξεις.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

http://www.iatropedia.gr/