Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Προσφυγή Πειραιώς κατά της μεταβίβασης της Εγνατίας στο ΤΑΙΠΕΔ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σύλλογος των Εργαζόμενων της Εγνατίας Οδού κατά της απόφασης για μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου
του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. 

Η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι έχει χορηγήσει στην Εγνατία Οδό δάνειο ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι με τη μεταβίβαση παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθέριας. Ακόμη αναφέρει ότι δεν προκύπτει σοβαρός λόγος δημόσιου συμφέροντος, ο οποίος να δικαιολογεί την κατάλυση των δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς εισπράττει το σύνολο των εσόδων που προκύπτουν από τη λειτουργία και των 5 σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού καθώς όταν έγινε η σύναψη του δανείου μεταξύ της τράπεζας και της εταιρίας το 2006 τα έσοδα από τα διόδια είχαν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση. 

Όταν καθυστέρησαν για περισσότερο από ένα έτος να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι σταθμοί των διοδίων, τότε η τράπεζα ενεργοποίησε τη σύμβαση για την αποπληρωμή του δανείου βάσει της οποίας προβλέπεται εκχώρηση εσόδων σε ποσοστό περίπου 80% από τη λειτουργία των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο.

skai.gr