Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΒΦΛ:Τόνοι αποβλήτων παραμένουν στις εγκαταστάσεις

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα εναπόθεσης των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως επισήμαναν οι
συμμετέχοντες σε αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Ευθύμιο Φωτόπουλο, το πρόβλημα έγκειται -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι δεν έχει κατασκευασθεί από την πολιτεία και δεν λειτουργεί οργανωμένος χώρος απόθεσης στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να ανακύπτει ζήτημα τελικής διάθεσής τους.

Η ΒΦΛ έκλεισε, τα απόβλητα παραμένουν

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι, μπορεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ) να έχει πλέον κλείσει, στον χώρο της όµως παραµένουν αποθηκευµένοι περίπου 1.425.000 τόνοι -μη επικίνδυνων- αποβλήτων, που αποτελούνται από φωσφογύψο, άνυδρο θειικό ασβέστιο και λάσπη. «Η ΜΕΛ επεξεργάζεται και αξιοποιεί (µεταπωλεί) τα απόβλητα, η Hellenic Steel και η TOSOH (αποθηκευµένοι κατ? εκτίµηση περίπου 100.000 τόνοι) εξακολουθούν να αποθηκεύουν προσωρινά τα αδρανοποιημένα µη επικίνδυνα απόβλητα τους και οι διαρκείς προσπάθειες για να δηµιουργήσουν οι ίδιες χώρους υγειονομικής ταφής, µε όλες τις νόµιµες προδιαγραφές και αδειοδοτήσεις, συναντούν την αντίδραση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, µε αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβληµα», υπογράμμισε ο κ.Φωτόπουλος.

Στις μικρές βιομηχανικές μονάδες, ο κύριος τρόπος περαιτέρω διαχείρισης των στερεών βιοµηχανικών αποβλήτων -που δεν δύνανται να ανακυκλωθούν και δεν γίνονται δεκτά από την χωµατερή της Μαυροράχης- εξακολουθεί να είναι η σύµβαση µε αδειοδοτηµένες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και οι μονάδες κατεργασίας αποβλήτων, όπως εκείνη που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (ΜΚΑ), αλλά και οι βιολογικοί καθαρισμοί των δήμων, παράγουν ιλύ, η οποία παραμένει συσσωρευμένη (προσωρινή αποθήκευση) και δεν υπάρχει λύση και …τελικός προορισμός.

Πηγή:agelioforos.gr

http://www.rthess.gr