Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Δημήτρης Λακασάς: H πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να αποφέρει 256.000-403.500 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ ..... Ευχαριστούμε πολύ

ΣΕΒΕ : ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ECO INNOVATION Πράσινη Ανάπτυξη & το μέλλον της καινοτομίας στην ΕΕ»


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ECO INNOVATION
Πράσινη Ανάπτυξη & το μέλλον της καινοτομίας στην ΕΕ»

Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα Δ’ του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» ενημερωτική εκδήλωση με θέμα
 «ECO INNOVATION: Πράσινη Ανάπτυξη & το μέλλον της καινοτομίας στην ΕΕ» την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με τη Helexpo. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η  άμεση ενημέρωση από τον ΟΟΣΑ για τις πολιτικές της καινοτομίας και  της οικοκαινοτομίας τα επόμενα χρόνια   , την ενημέρωση για το εργαλεία ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων και ένα ελληνικό παράδειγμα από ελληνική εταιρία για την περιβαλλοντολογική δήλωση EPD και τις θετικές επιπτώσεις στην επιχείρησης   που έχει μία τέτοια δράση.  


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, ο κ. Δημήτρης Ραϊδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός Πολεοδόμος, Χωροτάκτης και μέλος ΔΣ του ΣΕΒΕ, καθώς επίσης και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο κ. Βασίλης Σιωμάδης, μέλος του ΔΣ της HELEXPO και ο κ. Αναστάσιος Τζίκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ ΑΕ.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Λακασάς, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του αναφέροντας ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την πράσινη ανάπτυξη ως πολυτέλεια. Ωστόσο η αλλαγή του αναπτυξιακού μας προτύπου και η σαφής αναπτυξιακή στοχοθέτηση με «πράσινους» στόχους και ορίζοντες, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης. Τα ερωτήματα «τι θα παράγει αυτός ο τόπος την επόμενη δεκαετία» και «σε ποιους τομείς οι νέοι τού σήμερα θα βρουν σταθερή εργασία» αποκτούν καθοριστική σημασία. Ο κ. Λακασάς πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, η πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να αποφέρει 256.000-403.500 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020 αν σήμερα αποφασίσουμε να κάνουμε τη δέουσα στροφή και βέβαια τις επιβαλλόμενες επενδύσεις.

Ο κ. Ραϊδης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε σε μία δύσκολη εποχή και η Ελλάδα βρίσκετε στο ναδίρ της ανταγωνιστικότητας που βέβαια οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Επεσήμανε ωστόσο, ότι θα πρέπει πλέον να κάτσουμε κάτω και να αναζητούμε τους λόγους που γινόμαστε μέρα με την ημέραλιγότεροι ανταγωνιστικοί και οδηγούμαστε  όλο και περισσότερο στην συρρίκνωση της παραγωγικής μας δυνατότητας. Σίγουρα  το κλίμα της οικονομικής αστάθειαςείναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ίσως άλλος παράγοντας να είναι η γνώμη που έχουν οι άλλοι για τους Έλληνες  ότι τίποτα δεν γίνεται σωστά. Πρέπει άμεσα να ανατρέψουμε αυτούς τους ισχυρισμούς  και αυτήν την αβεβαιότητα μια για πάντα. Αυτή την στιγμή από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες αγορές είναι αυτή του περιβάλλοντος και αξίζει τρισεκατομμύρια , μάλιστα υπολογίζεται ότι πάνω από 5 τρις είναι η αγορά των προϊόντων του χαμηλών εκπομπών του άνθρακα.


Στην εκδήλωση ομιλία με θέμα: «Business Models for Systemic Eco-innovations» απηύθυνε ο κ. Andrea Beltramello, policy Analyst στην Δ/νση Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, τμήμα Διαρθρωτικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ. Στην ομιλία του ο κ. Beltramello παρουσίασε το έργο του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια στο τομέα της οικοκαινοτομίας. Ο κύριος Beltramello σύμφωνα με τις αναλύσεις του οργανισμού αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό ρίσκο στις χώρες  που δεν ακολουθούν πράσινες πολιτικές καθώς αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερο  την έξαρση ακρίβειας στην ενέργεια και στην κατανάλωση των προϊόντων, τονίζοντας ότι η λύση είναι να διοχετεύσουμε τις δυνάμεις στην καινοτομία για το περιβάλλον (οικοκαινοτομία) η οποία προτείνει και νέους τομείς εργασίας και άμεσες απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Βέβαια χρειάζονται ουσιαστικές συνεργασίες  μεταξύ τουπαραγωγικού τομέα και των ανώτατων  ιδρυμάτων εκπαίδευσης ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την καινοτομία και τέτοια εγχειρήματα χρειάζονται και τα αντίστοιχα εργαλεία προκειμένου να διαμορφώσουν το σωστό έδαφος για δημιουργία οικοκαινοτομίας.

Ο Δρ. Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος Close the Loop και Εθνικός Εκπρόσωπος Οικοκαινοτομίας του ΟΟΣΑ, στην ομιλία του με θέμα: «Οδηγός Βιωσιμότητας Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΟΟΣΑ» παρουσίασε τοεργαλείο ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων  το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε  συνέδριο του ΟΟΣΑ στην Στοκχόλμη στις αρχές του έτους. Πρόκειται για έναν οδηγό οργάνωσης  βιώσιμων προϊόντων που μπορεί  να ενσωματωθεί στην διαδικασία παραγωγής οποιαδήποτε μορφής παραγωγής προϊόντων. Ο οδηγός αυτός αναλύει μετρητικές (μέσω δεικτών) διαδικασίες πάνω σε ζητήματα που αφορούν την διαχείριση της ενέργειας, την εξοικονόμηση των υδάτων, την ενεργοποίηση της τοπικής αγοράς, την οικονομία και την  διαχείριση οικονομικών μεγεθών κατά την παραγωγή, και τέλος την χρήση πράσινων πρώτων υλών.

Τέλος ο κ. Ιωαννίδης, Γεωπόνος και Τεχνικός Υπεύθυνος της ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ,  παρουσίασε το παράδειγμα της εταιρίας ZEYS ακτινίδια  με περιβαλλοντολογική  δήλωση EPD  για να αναδείξει  την συνάφεια που έχει μια περιβαλλοντολογική δήλωση με τις διαδικασίες ελέγχου βιώσιμων προϊόντων ενώ θέτει τις σταθερές για την ανάπτυξη της οικοκαινοτομίας  στην εταιρία έχοντας ήδη διαπιστώσει τις θετικές (οικονομικές)  επιπτώσεις μιας τέτοιας δράσης

Η εκδήλωση έληξε μετά από εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το περιοδικό ECON.