Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ο εθελοντισμός στην Πιερία... της Ευγενίας Θ. Κορτσάρη/ Β Μέρος

Σήμερα το  Β Μέρος σε συνέχεια από το Α Μέρος εδώ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ιστορική και συνεχής η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού στον τόπο μας, από την περίοδο της Κατοχής !
Τα μέλη είναι συνεχώς παρόντα στο Νοσοκομείο, σε πάσχοντες κατ΄ οίκον,
σε κινητοποιήσεις συλλογής φαρμάκων, ρουχισμού και τροφίμων τόσο κατά την περίοδο των εορτών σε χρήζοντες συμπολίτες μας (Χριστούγεννα και Πάσχα) αλλά και με αποστολές στο εξωτερικό (στην π. Γιουγκοσλαβία την περίοδο του πολέμου και της διάλυσής της ), στους πυρόπληκτους της Ηλείας κλπ).    
Ο λαός της Πιερίας ενισχύει το έργο του Ε.Ε.Σ. με δωρεές κατά διαστήματα και την περίοδο του πανελλήνιου εράνου που πραγματοποιείται το Φεβρουάριο, συνδράμουν ενεργά και άλλοι φορείς καθώς και πολίτες (Δημοτικά Σχολεία, ο Δήμος, Υπηρεσίες, Πρόσκοποι κλπ)
Το νέο τμήμα των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών  (λειτουργεί από πενταετίας στην Πιερία) στελεχωμένο από νέους ανθρώπους άνδρες και γυναίκες, καθώς και Ιατροί, Εκπαιδευτές και Ειδικοί Συνεργάτες, κινείται δυναμικά, βρίσκονται  σε  επιχειρησιακή  ετοιμότητα  365  ημέρες  το  χρόνο,  24 ώρες  το 24ωρο και μπορούν  να  κινητοποιηθούν  οποιαδήποτε στιγμή  και  να  προσφέρουν  τις  υπηρεσίες τους όπου  χρειαστεί, στην Ελλάδα  και  στον κόσμο !
Οι Εθελοντές είναι παρόντες σε κάθε πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική εκδήλωση, έτοιμοι να παράσχουν άμεση ιατρική βοήθεια και κάλυψη.
Φέτος είναι η 3η χρονιά παρουσίας τους, κατόπιν πρόσκλησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, στο 41ο Φεστιβάλ που διεξήχθηκε για φέτος 7 Ιουλίου με 26 Αυγούστου 2012,
του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της Πιερίας, με πανελλήνια εμβέλεια και παγκόσμια προοπτική


Δε θα μπορούσε να λείψει από την αναφορά στον εθελοντισμό
το Σώμα Προσκόπων Κατερίνης, με  όλα τα μέλη του πάντα παρόντα στις εθνικές και τοπικές εορτές και παρελάσεις, με συνεχή άσκηση στην προσφορά και τη συναδέλφωση, καθοδηγούν τους νεαρότερους με παιχνίδια και δράσεις.
Μεγάλη επιτυχία είχε ο έρανος αγάπης που είχαν οργανώσει οι Πρόσκοποι για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων, αλλά και με αφορμή την ημέρα σκέψης (22/2), προσκάλεσαν το 12μελή θίασο του θεάτρου Θυμέλη που ανέβασε την «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη και παρακολούθησαν την παράσταση 800 περίπου μαθητές Γυμνασίων της Πιερίας (22-23/2/2012) στο πνευματικό κέντρο Εκάβη


H ΄Ενωση Ποντίων Πιερίας είναι από τους πιο ιστορικούς Συλλόγους και γιορτάζει φέτος τα ογδόντα (80) χρόνια λειτουργίας της !   Πέραν από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις της αναβιώνοντας τα έθιμα του Πόντου, διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι
«ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ»
Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, δηλώνει την έμπρακτη στήριξη προς την ομάδα  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ κάνοντας  έκκληση στον κόσμο για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ομάδας με τρόφιμα μακράς διάρκειας.   Το αποτέλεσμα  εντυπωσιακό !!!
Ο Σύλλογος πραγματοποιεί κάθε Δεκέμβριο εθελοντική αιμοδοσία μεταβαίνοντας στο Γ. Ν. Κατερίνης και στηρίζει επίσης οικογένειες αδυνάτων με δέματα.


«Ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αλέξανδρος Υψηλάντης Ν.Τραπεζούντας»,   ένας σύλλογος με ιστορία, καθιέρωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις «Υψηλάντια» με τη στήριξη του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης καθώς και των φορέων της Ν.Τραπεζούντας και ενώνει όλους τους ανά τη γη Οφίτες.
Επιπλέον, οι εθελοντικές δράσεις του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι η συλλογή και διάθεση ειδών ένδυσης και διατροφής σε άπορες οικογένειες και τα Γηροκομεία της περιοχής, καθαρισμός δημόσιων χώρων και καλλωπισμός τους με δενδροφυτεύσεις, εθελοντική αιμοδοσία, συμμετοχή μελών του σε σεμινάρια εκπαίδευσης για παροχή πρώτων βοηθειών, διοργάνωση ομιλιών στο εντευκτήριο του Συλλόγου.
Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ είναι βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών !



Η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
Ιδρύθηκε το 1954 από τα μέλη μιας πολύ αξιόλογης χορωδίας που αναπτύχθηκε στα χρόνια μετά την Κατοχή.
Το πνεύμα του εθελοντισμού διέπνεε τα μέλη της που καθένα ξεχωριστά έτρεχε σε γνωστούς και φίλους για διάθεση των εισιτηρίων, τοιχοκολλούσαν τις αφίσες των εκδηλώσεων που συμμετείχαν, ανά την Πιερία και πρόσφεραν πολλές ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο.
Το 1968 δημιουργήθηκε το Χορευτικό της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, από μία ομάδα νέων της πόλης που αγαπούσαν τους παραδοσιακούς χορούς.  
Το 1972 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της γιατί με τις τοπικές αρχές και την αρχαιολογία προετοίμασαν το έδαφος για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ που θα ξεκινούσε την επόμενη χρονιά.



Ακόμη μία δυναμική παρουσία ο Σύνδεσμος Θρακών Πιερίας που λειτουργεί από το 1975 και αριθμεί 450 ενεργά μέλη που έχουν καταγωγή από την Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη. 
Μια φορά τον χρόνο διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία μεταξύ των μελών και των φίλων του Συλλόγου.
Τα χορευτικά τμήματα που απαρτίζονται από όλες τις ηλικίες, συμμετέχουν σε όλες τις τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις του Συλλόγου καθώς επίσης σε ανταμώματα με πανελλήνιο χαρακτήρα.
Την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου γίνεται το μεγάλο Θρακιώτικο Πανηγύρι και φέτος προσκλήθηκαν να χορέψουν και το Ποντιακό Συγκρότημα Παναγία Σουμελά καθώς και ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών.


Συνεχίζεται....