Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορική «συγγνώμη» για το Χίλσμπορο...


ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΘΥΜΑΤΑ

Οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο είναι συγκεντρωμένες στον Καθεδρικό Αγγλικανικό Ναό και ενημερώνονται για το
πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής που ερεύνησε το θέμα, απαιτώντας να μάθουν κάθε λεπτομέρεια για όσα οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπους...

Στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1989 μεταξύ Νότιγχαμ Φόρεστ και Λίβερπουλ, μια σειρά από σοβαρά λάθη οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της δεύτερης σε μια κερκίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ασφυκτική πίεση και πανικός και να ακολουθήσει το δράμα...
Οι έρευνες τότε έβγαλαν... λάδι τις αστυνομικές αρχές και για όλα έφταιγαν οι φίλοι της Λίβερπουλ! Σήμερα, 23 χρόνια μετά -κι ενώ ο νόμος λέει πως τέτοιου είδους υποθέσεις ανοίγουν μετά από μια 30ετία- υπό την πίεση του κόσμου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε έρευνα που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, μη διστάζοντας να δηλώσει πως οι 164 καταθέσεις των αστυνομικών παραποιήθηκαν!
Ιστορική «συγγνώμη» για το Χίλσμπορο...

«Ό,τι έγινε εκείνη την ημέρα και όσα ακολούθησαν ήταν λάθος! Προσπάθησαν να αλλάξουν τα γεγονότα και να κατηγορήσουν τους φιλάθλους». Η... απολογία του Κάμερον ολοκληρώθηκε με ένα... «ειλικρινές συγγνώμη για τη δική αδικία που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους».«Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία εν καιρώ ειρήνης», σχολίασε ο Βρετανός. Και εξήγησε πως η αστυνομία θέλησε να ρίξει το βάρος στους οπαδούς της Λίβερπουλ:
Το συγγνώμη φυσικά δεν αρκεί στις οικογένειες που έχουν καταθέσει 42 ερωτήματα και περιμένουν απαντήσεις από την ανεξάρτητη Αρχή που ανέλαβε την έρευνα και μελέτησε πάνω από 400.000 σελίδες.
«Επιτέλους θα δούμε μια άσπρη μέρα στην ομάδα, στην πόλη. Είναι σημαντικό για τις οικογένειες όλων που θα ακούσουμε όσα έπρεπε να γνωρίζουμε εδώ και 23 χρόνια», σχολίασε η Μάργκαρετ Άσπιναλ, μητέρα του Τζέιμς που έχασε τότε τη ζωή του.
«Είπαν ψέματα και ήθελαν να ρίξουν όλο το φταίξιμο στους φίλους της Λίβερπουλ, στους οποίους πλέον οφείλουν μια τεράστια συγγνώμη», είπε η Τζένι Χικς που θρηνεί ακόμα για τον χαμό των δύο κοριτσιών της, της 15χρονης Βικτόρια και της 19χρονης Σάρα.