Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 30% το κούρεμα της δόσης για τους δανειολήπτες που προχωρούν σε ρύθμιση

Μεγάλο μέρος των δανείων είναι στο κόκκινο και ήδη χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στα όριά τους καθώς διαρκώς των εισόδημά τους συρρικνώνεται.

Είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών...
για λύση στο ζήτημα των δανείων μέχρι το τέλος του μήνα με ειδική ρύθμιση.
Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την πλευρά των τραπεζών να προτείνει την επέκταση των όποιων αποφάσεων σε όλο το εύρος των δανειοληπτών, να μην υπάρξει δηλαδή πρόβλεψη μόνο για συγκεκριμένες ομάδες (ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους) ή μόνο για τα δάνεια που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.
Οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως εάν δεν δοθεί η δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση όλοι, τότε θα υπάρξει ένα κύμα νέων κόκκινων δανείων. Πολύ απλά υπάρχει ο κίνδυνος χιλιάδες πολίτες που μπορούν έστω και οριακά να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους να αρχίσουν να μην εξοφλούν κανονικά τις δόσεις τους ώστε να το καταστήσουν “κόκκινοι” και να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Έτσι η λύση που προτείνει η πλευρά των τραπεζών έχει να κάνει με όλα τα δάνεια. Στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά.
Η πρόταση προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση κατά 30% της μηνιαίας δόσης καθώς αυτό υπολογίζεται ότι είναι και το ποσοστό που έχει απολέσει από το εισόδημά του το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα λόγω κρίσης και μέτρων. 
Παράλληλα προτείνεται να μην γίνεται σύνδεση με το μηνιαίο εισόδημα, αν και ειδικές ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης. 
Με λίγα λόγια προτείνεται το “κούρεμα” της δόσης κατά 30% για όλους όσοι το επιθυμούν και αποπληρωμή της διαφοράς στο μέλλον και για τις ευπαθείς ομάδες επιπλέον μέτρα όπως το πάγωμα της δόσης για κάποιο χρονικό διάστημα με επιμερισμό τους στα επόμενα χρόνια ή χρονική παράταση του δανείου με επιμερισμό των δόσεων με βάση τον νέο χρόνο αποπληρωμής.
Ήδη η αγορά έχει κάνει τις προβλέψεις της. Τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν πακέτα ρύθμισης σε όλους όσοι το επιθυμούν.
Για παράδειγμα οι δανειολήπτες μπορούν να επιμηκύνουν το δάνειό τους ως και στα 45 έτη με όριο ηλικίας τα 85 έτη, να καταβάλλον μόνο τόκους για μεγάλο χρονικό διάστημα ως και δύο χρόνια ή να καταβάλουν μέρος της δόσης για μεγάλο χρονικό διάστημα που φτάνει ακόμη και τα τρία χρόνια.
Άλλα πακέτα περιλαμβάνουν εκτός από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των δόσεων για κάποιο χρονικό διάστημα, περίοδο χάριτος με πλήρη αναστολή πληρωμής και τόκων και κεφαλαίου ή πάγωμα μόνο του κεφαλαίου και αποπληρωμή μόνο των τόκων.
Επί της ουσίας τα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν ήδη ολοκληρωμένα πακέτα διευκόλυνσης των δανειοληπτών τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Ήδη είναι περισσότερες από 600.000 οι δανειολήπτες που έσπευσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και ουσιαστικά το μόνο που απαιτείται είναι μια έρευνα αγοράς για την επιλογή του πακέτου.

tro-ma-ktiko.blogspot.gr/