Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν με σαγηνεύουν οι πολιτικές καρέκλες

Μας το έστειλε ο Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος.... Ευχαριστούμε πολύ

-Όποιος μίλαγε για πρόβλημα λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα αυτομάτως τον τοποθετούσαν στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

-Δεν μπορεί να ζητά συγγνώμη από τον  ελληνικό λαό και οι βασικοί υπαίτιοι της συμφοράς να φιγουράρουν στα
ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

-Η περίπτωση η δικιά μου θαρρώ πως δείχνει πως αν ο υπουργός «σχίζεται» πολλά μπορούν να γίνουν. Εγώ έκανα πάρα πολλά….»

-Όταν μπαίνεις στην πολιτική ζωή ασφαλώς θα κάνεις και συμβιβασμούς


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Το όνομα του έχει παίξει ψηλά τους τελευταίους μήνες στα πολιτικά γραφεία τόσο για την έντονη δραστηριότητα που επέδειξε στο πόστο που ανατέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας όσο και στο όχι και τόσο βελούδινο διαζύγιο του από το  ΛΑΟΣ.
Ο λόγος για τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του στο ΠΙΝΑΚΙΟ (και στην dealnews) σε μία συνέντευξη που σίγουρα θα συζητηθεί.
Ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί για το πώς η ΝΔ την επόμενη των εκλογών θα λύσει κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και αναλύει το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας που θα τη θέσει σε άλλη τροχιά.
Τονίζει δε πως είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών και πως θα αποκαλυφθούν πια οι κουκουλοφόροι.
Άλλωστε κι αυτός έχει υποστεί πολλές φορές τις επιθέσεις τους στην επιχείρηση που διατηρεί στο κέντρο.
Βρίσκει την ευκαιρία να κατακεραυνώσει το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (μια κόντρα που φαίνεται να κρατά από το υπουργείο ανάπτυξης και ναυτιλίας) επισημαίνοντας πως οι τακτικές του δεν θυμίζουν αυτές των προηγούμενων ετών και τις επαναλαμβάνει μόνο και μόνο για να εκλεγεί βουλευτής.
Σχολιάζει την «συγγνώμη» του Βενιζέλου και την χαρακτηρίζει υποκριτική καθώς την ίδια ώρα που τη ζητά φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οι «αρχιτέκτονες του Χάους» Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Από το στόχαστρο του κ. Γεωργιάδη δεν απουσιάζουν οι  «προ-άγγελοι» των πολιτικών ακροτήτων, αλλά και ο Πάνος Καμμένος τον οποίο παρομοιάζει με σύγχρονο Γουλιμή.






Δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά χρόνια στο κέντρο. Το βιβλιοπωλείο σας έχει πολλές φορές υποστεί ολικές καταστροφές. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της  Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επιμένει σε όλες του τις ομιλίες πως θα βγάλει τις κουκούλες. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης γι’ αυτό τον σκοπό. Και υποψιάζεστε ποιους θα δείτε πίσω από αυτές τις κουκούλες  (εννοώ πολιτική ταυτότητα);

«Ξεκινάω από το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας και σας δηλώνω πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ταυτότητα των κουκουλοφόρων ανήκει στο χώρο της άκρας αριστεράς.  Επίσης δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν συλληφθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς στην Ελλάδα.  Η βία να ξέρετε στην Ελλάδα της μεταπολιτεύσεως εάν προερχόταν από την αριστερά ήταν καλή βία και δεν πείραζε να υπάρχει. Σε ορισμένες περιόδους είχαμε φτάσει στο σημείο να ανεχόμαστε και την τρομοκρατική βία απλώς και μόνο επειδή προερχόταν από την άκρα αριστερά. Αυτό που θέλει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία -και είμαι πολύ υπερήφανος που το κάνει και μου δίνει πολύ μεγάλη ευχαρίστηση- είναι ότι μετά από σαράντα χρόνια το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς αποφασίζει να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά σε αυτή την ηγεμονία. Στην πράξη στο πεζοδρόμιο η αντιπαράθεση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να βγάλουμε όλες τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους».





Έχει επικρατήσει μια εξαγγελία με κοινό παρανομαστή από όλα τα κόμματα για το λαθρομεταναστευτικό και τις λύσεις του. Γιατί τώρα θίγεται ένα ζήτημα ετών, μήπως επειδή είναι η πολιτική που στηρίζεται  η Χρυσή Αυγή; Και ένα υποερώτημα πάνω σε αυτό όταν ο Χρυσοχοϊδης επέστρεψε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βγήκε στις κάμερες και είπε πως από την επόμενη μέρα θα βγάλει αστυνομικούς και θα «μαζέψει» τους λαθρομετανάστες από τους δρόμους της Αθήνας. Μήπως θα είχαμε πιο εφικτά και ουσιώδη αποτελέσματα αν η όλη επιχείρηση γινόταν αθόρυβα;

«Και πάλι θα μου επιτρέψετε να απαντήσω πρώτα από το τέλος. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατά το παρελθόν έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για το θέμα της λαθρομεταναστεύσεως. Φυσικά -όπως σε όλα τα πράγματα στη χώρα μας- τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ φέρει ευθύνη και σας απαντώ επικαλούμενος όσα είπα πιο πριν πως δεν τόλμησε να συγκρουστεί με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.
Όποιος μίλαγε για πρόβλημα λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα αυτομάτως τον τοποθετούσαν στα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Εγώ επί χρόνια έλεγα ότι το κενό που δημιουργεί η έλλειψη κράτους αργά ή γρήγορα θα το καλύψει το παρακράτος. Κι αυτό ήταν που εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή και βρίσκεται σήμερα σε αυτή την πολύ μεγάλη δημοκοπική ένταση  και ενδεχομένως και την εκλογή της.
Από την άλλη ο κ. Χρυσοχοϊδης πέταξε απλά ένα πυροτέχνημα μόνο και μόνο για να ανεβάσει τη δημοφιλία του στη Β’ Αθηνών και να βγει βουλευτής.
Ο τρόπος που χειρίστηκε το τόσο σοβαρό θέμα αυτή την στιγμή είναι πολύ άσχημος και τον φέρνει σε αντίθεση με προηγούμενη τακτική του όταν βρισκόταν στην ίδια θέση.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης πάγωσε τα κέντρα της κράτησης των λαθρομεταναστών που είχε ετοιμάσει η Νέα Δημοκρατία. Στην συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπουτσής δεν έκαναν απολύτως τίποτα για  την κατάντια του κέντρου των  Αθηνών με τους λαθρομετανάστες. Το τείχος δεν έγινε ποτέ παρά τις δεκάδες εξαγγελίες του.
Η πραγματικότητα είναι πως ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για το θέμα αυτό (σ.σ της λαθρομετανάστευσης) είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι αργά για δάκρυα πείτε στον κ. Χρυσοχοϊδη, το θέμα  θα το λύσει ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία».


Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στις εξαγγελίες των κομμάτων (αλλά και του Αντώνη του Σαμαρά) δεν έχει γίνει λόγος για ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που δεν είναι άλλο από αυτούς τους ανθρώπους που ζουν πλέον από τα συσσίτια, που έχουν οδηγηθεί εκεί λόγω του κοινωνικού αλλά κυρίως του οικονομικού αδιεξόδου.
Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εκλογών για να επιλύσει αυτό το άσχημο φαινόμενο;

«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η κρίση η οποία βιώνουμε έχει οδηγήσει -και δυστυχώς- συνεχίζει να οδηγεί και ολοένα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στα όρια της εξαθλιώσεως. Η κοινωνία είναι σε μία κατάσταση πολέμου. Η Νέα Δημοκρατία αν έχει ισχυρή λαϊκή  εντολή θα μπορέσει να λύσει το θέμα.
Η λύση δεν είναι η μιζέρια αλλά ούτε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για προδότη.
Η λύση είναι αυτή η χώρα να αρχίζει να παράγει πλούτο.  Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι ντροπή μας που χρωστάμε στον μισό πλανήτη γη. Μιλάμε για μια χώρα που έχει απίστευτες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μεγάλο πολιτισμό, έχει ομορφιές, έχει έναν ευφυή λαό. Αυτά πρέπει να φτιάξουμε και τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε».





Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για ανάπτυξη και ένας από τους βασικούς της δρόμους είναι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Γιατί αυτό δεν γινότανε τα προηγούμενα χρόνια και αναγκάστηκε ( ή την ανάγκασαν) να προσφύγει στο ΔΝΤ; Και θέλω να μου πείτε ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη;

«Πρώτα-πρώτα πολύ κακό δεν έγινε, όμως καμμιά φορά έρχεται και η συγκυρία που βοηθάει, παραδείγματος χάριν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις εξορύξεις στο Αιγαίο χωρίς διεθνής συμμαχίες. Μέχρι πολύ πρόσφατα αυτές οι συμμαχίες δεν υπήρχαν. Η σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ όμως άλλαξε τα γεωπολιτικά δεδομένα και μας δίνεται η ευκαιρία, άρα τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Ο Σαμαράς δεσμεύτηκε πως η ΑΟΖ και το Καστελόριζο θα είναι τα πρώτα μέτρα από την Νέα Δημοκρατία. Για να το κάνεις όμως –και εδώ απαντώ στους αντιμνημονιακούς της Δεξιάς- πρέπει να είσαι και πολιτικά ισχυρός. Δεν μπορείς να το κάνεις εάν ενεργοποιήσεις τη δραχμή και είσαι εκτός Ευρώπης. Αν συμβεί αυτό όχι μόνο ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε αλλά οι Τούρκοι θα βρουν την ευκαιρία να πάρουν αυτό που νομίζουν να μας πάρουν λόγω αδυναμίας. Ας μη βάλουμε τη χώρα μας λοιπόν σε μια τόσο μεγάλη περιπέτεια. Κακώς δεν έγινε μέχρι τώρα όμως ο λαός μας λέει μια ωραία παροιμία, κάλλιω αργά παρά ποτέ».


Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία. Αν ωστόσο αυτό δεν επιτευχθεί, σεναριακά πάντα μιλώντας, τι θα κάνει η ΝΔ;

«Είναι ένα πολύ θεωρητικό ερώτημα γιατί όλα θα εξαρτηθούν από ένα αποτέλεσμα Χ και με ρωτάτε για ένα ερώτημα Ψ.
 Αυτό που ζητά η Νέα Δημοκρατία τώρα είναι ισχυρή λαϊκή εντολή, να έχει ο Αντώνης Σαμαράς τα χέρια του λυμένα και να έχει το δικαίωμα του αποφασίζειν χωρίς να μπαίνει συνεχώς σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ΠΑΣΟΚ».





Ο Βενιζέλος πριν από λίγες ημέρες βγήκε και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Η «συγγνώμη» αυτή σας δικαιώνει και ερωτώ επειδή είχατε ασκήσει έντονη αντιπολίτευση σε βάρος του…

«Είναι μια υποκριτική συγγνώμη. Αν ήθελε να πιστέψει στη συγγνώμη που είπε θα έπρεπε να είχε αποκλείσει από το κόμμα του τους κυρίους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου τουλάχιστον. Δεν μπορεί να ζητά συγγνώμη από τον  ελληνικό λαό και οι βασικοί υπαίτιοι της συμφοράς να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ». 





Στη θητεία σας στο υπουργείο Ναυτιλίας πράξατε έργο, σύμφωνα με όσα ακούγονται στα ναυτιλιακά γραφεία.
Ωστόσο  οι πολιτικές εξελίξεις σας «έκοψαν» τη φόρα, είχατε κι άλλα πράγματα να δώσετε;

«Η αλήθεια είναι ότι από την ημέρα που έφυγα έχω δεχθεί καταιγισμό επιστολών από φορείς της ναυτιλίας να επιστρέψω πίσω. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες ο πρωθυπουργός είχε υποστεί ασφυκτική πίεση για τον ίδιο λόγο. Αυτή η πίεση από τους ανθρώπους της θάλασσας να ξαναγυρίσω σε αυτόν τον θώκο με γέμισε υπερηφάνεια γιατί αναγνωρίστηκε η δουλειά που έκανα. Η περίπτωση η δικιά μου θαρρώ πως δείχνει πως αν ο υπουργός «σχίζεται» πολλά μπορούν να γίνουν. Εγώ έκανα πάρα πολλά….»




Όμως το δικό σας έργο και η αποδοχή του προσώπου σας από τον κόσμο της ναυτιλίας δεν θέτουν έναν δυνατό γρίφο για τον Αντώνη Σαμαρά. Από τη μία ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος έδωσε τα διαπιστευτήρια του και ξεπέρασε κάθε προσδοκία και από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς έχει έναν συνεργάτη αξιόλογο που ξέρει όσοι λίγοι την ναυτιλία στην Ελλάδα τον κ. Πλακετάκη…

«Ο κ. Πλακετάκης είναι εξαιρετικά αξιόλογος και ως υπουργός είχα πάρα πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Να το ξεκαθαρίσουμε, εγώ δεν έχω καμμία φιλοδοξία υπουργική. Ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός  πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής των ανθρώπων που θέλει να συνεργαστεί, γιατί θα είναι αυτός που θα κριθεί και για το αποτέλεσμα.
Άρα τέτοιες σκέψεις σε εμένα δεν υπάρχουν ούτε κατά κεραία. Εάν μου ζητηθεί να υπηρετήσω την πατρίδα από οποιαδήποτε θέση θα το κάνω όπως το έκανα και στο παρελθόν.  Αυτό είναι όλο και τίποτα περισσότερο».





Ο κόσμος αλλά και όσοι ασχολούνται με την πολιτική λένε πως ο Άδωνις ψήφισε κατά συνείδηση και όχι κατά κομματική πειθαρχία, όπως έκαναν δεκάδες βουλευτές.
Αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί από εσάς και στην νέα σας κομματική στέγη;

«Θέλω να είναι πάρα πολύ σαφής. Όταν μπαίνεις στην πολιτική ζωή ασφαλώς θα κάνεις και συμβιβασμούς. Είσαι με άλλους ανθρώπους μπαίνεις σε ένα κόμμα είναι αδύνατον να συμφωνείς 100% με ότι λέει το κόμμα .
Όμως πρέπει να σας πω τη συμφωνία έχω κάνει εγώ με τον εαυτό μου: Συμβιβασμούς μπορεί να κάνω σε δευτερεύοντα θέματα, αλλά ποτέ δεν μπορώ να συμβιβαστώ με κάτι που είναι μείζον για την πατρίδα, γιατί η πατρίδα μας είναι πάνω από τα κόμματα. Αν αυτό το ξεχάσουν οι πολιτικοί τότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης στο πολιτικό πλαίσιο. Να ξέρετε πως  εγώ προσωπικά ποτέ δεν θα ψηφίσω κάτι που θα έβλαπτε την πατρίδα».


Πως σχολιάζετε την άνοδο παρατάξεων που προασπίζονται τις πολιτικές ακρότητες;
«Η κρίση δυστυχώς οδηγεί σε αυτές τις ακρότητες….»


Πως εξηγείτε την ολοένα ανοδική πορεία του Πάνου Καμμένου, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις;
«Όταν χρεωκόπησε η Ελλάδα το 1896 ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν εξελέγη ούτε καν βουλευτής εξαιτίας του Γουλιμή»