Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Θύμα και ο τουρισμός από την πολιτική ρευστότητα - 50% κάτω οι κρατήσεις στην Πιερία για τον Μάιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙΔΗΣ

Θύμα της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας που βιώνει η χώρα μας έχει πέσει ο τουρισμός. Η είδηση για την αναστολή πληρωμών από ιταλική εταιρία προς τα ελληνικά
ξενοδοχεία ενέτεινε περισσότερο την αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου.

«Στη Βόρεια Ελλάδα δεν είχαμε συνεργασίες με τη συγκεκριμένη εταιρία, ωστόσο υπάρχουν πολλά προβλήματα και σ' εμάς. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές από διάφορες εταιρίες, τις περισσότερες φορές με διάφορα προσχήματα. Βέβαια, υπάρχουν και εταιρίες που το λένε ευθαρσώς ότι περιμένουν μήπως υπάρξει αλλαγή του νομίσματος σε δραχμή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου, Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Ο κόσμος έχει ήδη έρθει στα ξενοδοχεία, μένει σ' αυτά κι εμείς δεν παίρνουμε τα χρήματα. Είμαστε με δεμένα τα χέρια. Δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι δε σου δίνουμε να φας ή δε σου παρέχουμε κάποια υπηρεσία, επειδή αυτοί που εμπιστεύτηκες δε μας έχουν πληρώσει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί φαινόμενα μη πληρωμής στη Χαλκιδική, τονίζοντας όμως ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς, όπως είπε, «η σεζόν είναι μπροστά μας. «Το πρόβλημα είναι το ότι η κατάσταση είναι ρευστή όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως, θα πρέπει να εξεταστεί και το αν έχουν πρόβλημα στη χώρα τους κάποιοι τουριστικοί οργανισμοί που δεν πληρώνουν», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Κρατήσεις

Στην Πιερία η κρίση φαίνεται πως επηρέασε κυρίως τον αριθμό των κρατήσεων. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Νίκο Λαλούμη, «οι κρατήσεις το Μάιο είναι 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ μεγάλη διστακτικότητα από την πλευρά των πελατών μας, που παραδοσιακά είναι στην πλειονότητά τους από τη Ρωσία και τις βαλκανικές χώρες». Ο κ. Λαλούμης τόνισε πως όλη αυτή η αστάθεια έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Σε αντίστοιχο κλίμα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θάσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κυριάκος Μαρκιανός, υπογράμμισε πως είναι καθολική η εντύπωση ότι φέτος θα έχουμε από πλευράς τουρισμού ένα άσχημο καλοκαίρι. «Ολοι στον κλάδο μας είναι απογοητευμένοι, καθώς πλησιάζουμε στα τέλη Μαΐου και δεν έχουμε ακόμα καθόλου τηλεφωνήματα για κρατήσεις. Ελπίζουμε οι εκλογές να δώσουν ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε βελτίωση αυτής της κατάστασης, η οποία είναι πολύ άσχημη», ανέφερε ο κ. Μαρκιανός.

Για πολύ άσχημη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Νομών Πιερίας και Πέλλας, Γρηγόρης Δεϊδαμενίδης: «Ο κόσμος πιστεύει ότι εδώ έχουμε ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και αγαθά, καθώς και ότι γίνονται συνέχεια επεισόδια και αναταραχές. Κάποιοι που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα από άλλες χώρες φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την ακυβερνησία που έχουμε και να διαμορφώσουν μια πλαστή εικόνα για την Ελλάδα. Στην περιοχή μας αυτήν την εποχή έχουμε μείωση των κρατήσεων κατά 30%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατοχύρωση...

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Στέργιος Ψαρογιάννης, επισήμανε ότι είναι πάγια τακτική των τουριστικών πρακτόρων να είναι δύσκολοι στις πληρωμές. «Συνήθως τα ξενοδοχεία έχουν λαμβάνειν και, δυστυχώς, δεν υπάρχει φόρμουλα που να μας κατοχυρώνει απέναντι σε τέτοιες πρακτικές. Τους όρους τους συμβολαίων τους υπαγορεύουν οι τουριστικοί πράκτορες». Ο κ. Ψαρογιάννης υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι η κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού, τονίζοντας ότι το κενό που αφήνει δεν μπορεί να καλυφθεί από τους αλλοδαπούς.

http://www.agelioforos.gr/