Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί μεθοδικά το βακτήριο της ακτινιδιάς

Μας το έστειλε η Μαρία Μίχου
-        Απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Ι. Δριβελέγκα


Η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου με ερώτησή της προς την πολιτική ηγεσία του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 22 της Οδηγίας 2000/29/ΕΚ την οποία έχει ενσωματώσει η χώρα μας με το Π.Δ. 365/2002.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την δυνατότητα υποβολής φακέλου προς την Ε.Ε., ώστε να εξασφαλίσει η χώρα μας την αναγκαία χρηματοδοτική συνδρομή για την αντιμετώπιση οργανισμών όπως το έντομο «Metcalfa pruinosa» καθώς και το βακτήριο της ακτινιδιάς (Pseudomonas syringae pv.actinidiae) που απειλεί εν δυνάμει τους ακινιδεώνες μας και για το οποίο εκφράζουν τις ανησυχίες τους αγρότες και γεωτεχνικοί του Νομού αλλά και οι επιστημονικοί φορείς, όπως το ΓΕΩΤΕΕ.
Μάλιστα, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της μόνιμης φυτοϋγειονομικής επιτροπής (SCPH) της Ε.Ε., τα κράτη – μέλη επικύρωσαν απόφαση για συγχρηματοδότηση μέτρων, με την κοινοτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 15.006.869,89€. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν την ενίσχυση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά για την καταπολέμηση ή τον περιορισμό διαφόρων εντόμων.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ε.Ε. (Οδηγία 2000/29) όπως έχει ενσωματωθεί στο Π.Δ. 365/2002 αφορά την λήψη μέτρων εξάλειψης επιβλαβών οργανισμών καραντίνας για τα οποία η χώρα έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχει καταβάλλει τα ανάλογα ποσά.
Συγκεκριμένα η διεύθυνση προστασίας φυτικής παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της ευρωπαϊκής επιτροπής για χρηματοδότηση από την κοινότητα, εφόσον αποδεδειγμένα ο επιβλαβής οργανισμός:
-        έχει κοινοποιηθεί,
-        δεν εμφανίστηκε κατά το παρελθόν σε κάποια περιοχή,
-        έχει εισαχθεί με αποστολές φυτικών προϊόντων και
-        αποτελεί κίνδυνο για την Κοινότητα – ανεξάρτητα αν περιλαμβάνεται ή όχι στο Π.Δ. 365/2002.
Όσον αφορά τον οργανισμό «Metcalfa pruinosa» αυτός δεν περιέχεται στα παραρτήματα του εν λόγω Π.Δ. ούτε είναι νέος εχθρός για την Ελλάδα οπότε και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 21.
Όσο δε για το βακτήριο της ακτινιδιάς ούτε αναφέρεται στα Παραρτήματα του Π.Δ. ούτε έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί στη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ που καταγράφει τις προσβολές στη χώρα μας.
Παρ’ όλα αυτά το ΥΠΑΑΤ έχει εντάξει το βακτήριο της ακτινιδιάς στο επίσημο πρόγραμμα επισκοπήσεων, με ετήσιους τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους καθώς και λήψη δειγμάτων και αποστολή τους σε επίσημα εργαστήρια, για τη διαπίστωση ή μη της παρουσίας του.

Στην κατεύθυνση αυτή η κα Μίχου σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό ότι το Υπουργείο παρακολουθεί μεθοδικά το βακτήριο και οι ενέργειες που γίνονται είναι ικανές να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν προσβολές, ώστε να αποφύγουμε σοβαρές ζημιές όπως στη γειτονική Ιταλία».