Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Οι καταθέσεις "δραπετεύουν" από την Ελβετία


«Εξωτικές» χώρες… φορολογικούς παραδείσους που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας προτιμούν, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες καταθέτες, όπως
προκύπτει από τη μείωση φορολογικών εσόδων από τις αποταμιεύσεις στην Ελβετία.

Ειδικότερα, σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αναφέρει ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009), εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ», την ώρα που «το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας».

Συγκεκριμένα, από το 2008 είχε ξεκινήσει μεταφορά ελληνικών καταθέσεων από την Ελβετία σε χώρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στην έγγραφη απάντησή του επισημαίνει τον όρο που προβλέπεται σε αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεών του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.

Επιπλέον, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για συμφωνίες τέτοιου τύπου, ιδίως εν όψει της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής με την Ελβετία για μια νέα διευρυμένη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων.

Aλλαγές στη συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων

Η Ελβετία και η Γερμανία αυστηροποίησαν την Πέμπτη τη συμφωνία τους για τη φορολόγηση μυστικών offshore καταθέσεων, έπειτα από πιέσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε την προηγούμενη εκδοχή της σχετικής σύμβασης υπερβολικά ευνοϊκή για τους φοροφυγάδες.

Οι δύο χώρες αύξησαν την αναδρομική εισφορά που θα καταβάλουν Γερμανοί με λογαριασμούς στην Ελβετία σε ποσοστό 21-41% επί των ποσών που έχουν φυγαδεύσει, από 19-34% προηγουμένως, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, συμφωνήθηκε η επιβολή εφάπαξ φόρου 50% σε όσους έχουν κληρονομήσει καταθέσεις στην Ελβετία και δεν επιθυμούν να τις δηλώσουν.

Υπό τους όρους της αναθεωρημένης σύμβασης, οι γερμανικές Αρχές θα δικαιούνται να ζητήσουν από τις αντίστοιχες ελβετικές τη διερεύνηση έως 1.300 υποθέσεων φοροαποφυγής, από 999 προηγουμένως.

Οι τροποποιήσεις αυτές διευκολύνουν τις κυβερνήσεις των γερμανικών ομοσπονδιακών κρατιδίων να στηρίξουν το σύνολο της συμφωνίας, όταν κληθούν να την επικυρώσουν στην Άνω Βουλή της Γερμανίας μετά το καλοκαίρι.