Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ξεκινά η λειτουργία Μαστογράφου και Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού στο Γ. Νοσοκομείο Κατερίνης


Ένα όνειρο ζωής, γίνεται πραγματικότητα μετά από χρόνια πιέσεων από φορείς και μέλη της κοινωνίας της Πιερίας. Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης διαθέτει πλέον σύγχρονης τεχνολογίας
ψηφιακό μαστογράφο καθώς και σύγχρονης τεχνολογίας υπερηχοτομογράφο. Παράλληλα, ξεκινά και η λειτουργία Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού.
Το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού θα λειτουργεί αρχικά δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Τετάρτη στο πλαίσιο του πρωινού ωραρίου. Η διαδικασία τηλεφωνικών ραντεβού ξεκινά από την 8η Μαρτίου, ημέρα συμβολική καθώς πρόκειται για τη γιορτή της γυναίκας.
Παρόντες στην συνέντευξη τύπου μαζί με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιο Φαρμάκη ήταν η βουλευτής Μαρία Μίχου καθώς ένωσε τις δυνάμεις της σε όλη την πορεία διεκδίκησης, και η Ράνια Πάτρα εκπροσωπώντας την «Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στην Κατερίνη».
Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
«Είμαστε έτοιμοι για να λειτουργήσουμε όπως στο Παπαγεωργίου και το Θεαγένειο, όπου και έγινε η εκπαίδευση των γιατρών μας και των χειριστών-ακτινολόγων μας. Τα αντίστοιχα τμήματα των νοσοκομείων αυτών θα μας παρέχουν και υποστήριξη, αν χρειαστεί. Αυτή η συνεργασία θα προχωρήσει, θέλουμε να ενισχύσουμε όσο γίνεται το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών-επισκεπτών μας.
Είναι η πρώτη τέτοια μονάδα σε επαρχιακό νοσοκομείο και μάλιστα με ψηφιακό μαστογράφο, όταν το Θεαγένειο έχει αναλογικό. Ο υπέρηχος είναι τελευταίας τεχνολογίας με ειδική κεφαλή υψηλής ευκρίνειας τριών γραμμών. Είμαστε αυτάρκεις.
Ομάδα-στόχος μας είναι οι γυναίκες 40-75 ετών, το 20% του συνόλου. Στην Πιερία είναι γύρω στις 20 χιλιάδες γυναίκες. Πρόκειται για όνειρο ζωής και είναι πολύ σημαντική η Πέμπτη 8 Μαρτίου, που είναι και η μέρα της γυναίκας, όταν και ξεκινούν τα ραντεβού μέσω τηλεφώνου».
Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε τον Διευθυντή του Ακτινολογικού Θανάση Στεφανίδη, την υπεύθυνη του τμήματος απεικόνισης μαστού Βάσω Καραδήμου και τους άλλους δυο γιατρούς Νίκο Γκιάτα και Δήμητρα Μανωλακάκη. Τέλος παραδέχθηκε ότι στην αρχή θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα δημιουργηθεί λίστα αναμονής, καθώς θα γίνονται 20 επισκέψεις στο ιατρείο και 10 μαστογραφίες κάθε μέρα.
O ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
«Επιτέλους ξεκινάμε. Πρόκειται για όνειρο ετών που πραγματοποιήθηκε μετά από μακροχρόνιες πιέσεις. Πλέον έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες και είναι μια σπουδαία μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση. Να σημειώσω ότι η μαστογραφία δείχνει και καλοήθεις βλάβες που είναι το 75% των ψηλαφητών βλαβών.
Τέσσερα πράγματα πρέπει να αποφεύγονται: αμέλεια, φόβος, άγνοια, πανικός».
Η ΒΑΣΩ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ
«Η θέση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη. Είναι δύσκολος τομέας, πρέπει όμως να πετύχουμε».
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΑΤΑΣ
«Ασθενείς του καρκίνου του μαστού είναι και άνδρες σε ποσοστό 1%. Καλύτερα είναι πρώτα να κρίνονται οι περιπτώσεις στο ιατρείο μας, ώστε να αξιολογούνται αλλά και να μπαίνουν σε ηλεκτρονικό αρχείο».
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
«Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική μέρα όσον αφορά το χώρο της ιατρικής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τις γυναίκες της Πιερίας. Είναι η ολοκλήρωση μιας συλλογικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε αυτό αποτέλεσμα και να μας ικανοποιήσει σε σημαντικό βαθμό. Θα θέλαμε να είχε γίνει και λίγο νωρίτερα . Ξεκίνησε από την πολιτεία που εγκατέστησε ένα υπερσύγχρονο μαστογράφο από τη διοίκηση που όφειλε και πίστεψε ότι έπρεπε να βοηθήσει
Θέλουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες γιατί το αξίζουν οι γυναίκες της Πιερίας όπως το αξίζουν και οι γυναίκες όλης της Ελλάδας γιατί το χρωστά η πολιτεία στον γυναίκειο πληθυσμό. Θεώρησα υποχρέωση μου να συμβάλλω και ως γυναίκα με όλες μου τις δυνάμεις σε μια εποχή που η οικονομική κρίση πιάνει όλες τις οικογένειες. Πρέπει οι υπηρεσίες υγείας να προσφέρονται στον καλύτερο βαθμό».
Η ΡΑΝΙΑ ΠΑΤΡΑ
«Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια μια ομάδα γυναικών είχε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει την δημιουργία Κέντρου Μαστού στο νοσοκομείο Κατερίνης. Αυτή την πρωτοβουλία την αγκάλιασαν γυναίκες και άνδρες και βλέπουμε σήμερα να γίνεται πραγματικότητα , με την συμμετοχή πολλών Πιεριέων υπογράφοντας πάνω από 15 με 20 χιλιάδες υπογραφές για να πιέσουμε να λειτουργήσει τα κέντρο. Για μας ήταν όνειρο, στόχος , άρα η συμμετοχή στη δράση και η πίεση έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα».

Τι είναι η μαστογραφία. Πιέστε εδώ...


http://portalpierias.gr/archives/4761