Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ξεπέρασε το 1.70 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη

Την ώρα που η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης έχει πάρει την ανιούσα ξεπερνώντας πλέον το 1.70 ευρώ ανά λίτρο , οι πρατηριούχοι και στην Ημαθία εκπέμπουν sos, καθώς από το 2010
έχουν βάλει «λουκέτο» 1200 πρατήρια σε όλη τη χώρα κα γύρω στα 40 στο Νομό μας.
Οι τιμές των καυσίμων
Η «Μ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ημαθίας Στάθη Αθανασιάδη και του θέσαμε ερωτήματα για την αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου αλλά και για τη συμπεριφορά των πολιτών εν μέσω... ΔΝΤ και τρόικας.
«Η αύξηση της τιμή της αμόλυβδης έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής των διυλιστηρίων», μας είπε χαρακτηριστικά. Μας επιβεβαίωσε πως η μέση τιμή της αμόλυβδης χθες Πέμπτη 1 Απριλίου ήταν1.715 ευρώ το λίτρο στην Ημαθία, ενώ το πετρέλαιο κίνησης 1.550 με 1.552 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται γύρω στο 1.010 ευρώ το λίτρο.
Πάντως, όπως μας είπε ο κ. Αθανασιάδης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει μια μικρή πτώση της τιμής της αμόλυβδης. Ακόμη και έτσι όμως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στην Ημαθία. «Ο κόσμος το σκέφτεται πλέον να έρθει να βάλει βενζίνη η πετρέλαιο αφού πολύ απλά δεν έχει λεφτά», μας δηλώνει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε σχέση με το 2010 τα έσοδα το 2011 και τους πρώτους δυο μήνες του 2012 είναι μειωμένα κατά 50%, με τους πολίτες να προτιμούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (ξύλα –pellet)
«Συνεχώς έχουμε λουκέτα σε πρατήρια καυσίμων στην Ημαθία, κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα αλλά πλέον και στις πόλεις. Στη Βέροια έχουν κλείσει 5 και στο σύνολο έχουν ξεπεράσει τα 30 σε όλο το Νομό», μας δήλωσε.
Σε οριακό σημείο
Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου, εάν η τιμή του πετρελαίου εξισωθεί με αυτή του πετρελαίου κίνησης, είναι σίγουρο πως ακόμα 1000 πρατήρια, θα κλείσουν. Τα υψηλό κόστος που απαιτεί η συντήρηση του καταστήματος, σε συνδυασμό με τα χαμηλά κέρδη, έχουν φέρει σε οριακό σημείο χιλιάδες ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων. Υπολογίζεται πως από τα 1200 λουκέτα στα πρατηρίων, χωρίς δουλειά έχουν βρεθεί εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες, ακόμα 5000 άνθρωποι που εργάζονταν σε αυτά, αλλά και σε συναφή επαγγέλματα.


http://www.maknews.gr/