αλλοδαπών εργατών γης. Η απόφαση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου 2012, ελάχιστες μόλις μέρες πριν την έλευση των πρώτων αλλοδαπών εργατών στην Ημαθία (κυρίως Αλβανών) για να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες (αρχικά με τη συγκομιδή σπαραγγιών που υπολογίζεται να ξεκινήσει σε 2-3 εβδομάδες).
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, αφού δεν πρόλαβε να «περάσει» την τροπολογία στο νόμο για την συνολική αλλαγή του καθεστώτος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, αποφάσισε να εξασφαλίσει άμεσα επιπλέον έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγκάζοντας τους αγρότες να προκαταβάλλουν μεγάλα ποσά για τους εργάτες που ζήτησαν να απασχολήσουν.
Συγκεκριμένα, με βάση την εν λόγω απόφαση, ο αγρότης-εργοδότης καλείται να προπληρώσει 176 ευρώ μηνιαίως για τις ασφαλιστικές εισφορές κάθε εργάτη γης που έχει μετακαλέσει. Συνολικά πρόκειται για 1.056 ευρώ (176 ευρώ επί 6 μήνες) για κάθε εργάτη, ποσό που για πολλούς ξεπερνά τις 5-6.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μετακληθέντων εργατών γης.
Πρόκειται, δηλαδή για μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στην οποία οι αγρότες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Καθώς σήμερα βρίσκονται ίσως στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, με πολλούς απ’ αυτούς (κυρίως ροδακινοπαραγωγούς) να είναι ακόμη απλήρωτοι για την περυσινή σοδειά τους και άλλους να μην είναι σε θέση να καλύψουν τα απαιτούμενα καλλιεργητικά έξοδα.
«Εδώ δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη… Πού να τα βρούμε;», μας είπε σχολιάζοντας την απόφαση ο πρόεδρος της «Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών» κ. Τάσος Χαλκίδης σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο αγρότης δεν έχει καμία εγγύηση ότι ο αλλοδαπός εργάτης του δεν θα φύγει 2-3 μέρες μετά και θα τον «βάλει μέσα».
«Αναγκάζουν τους αλλοδαπούς ή να μην έρθουν στην Ελλάδα ή να έρχονται πάλι παράνομα, μέσα από τα βουνά», τονίζει ο κ. Χαλκίδης αναφερόμενος στις πολύ σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση.
Στην Αθήνα η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών
Για το θέμα είχαν χθες συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα μέλη της διοίκησης της «Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών», με στόχο να εκθέσουν το πρόβλημα και τις συνέπειές του και να ζητήσουν να ακυρωθεί η απόφαση. Όπως μας ενημέρωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος κ. Τάσος Χαλκίδης, συναντήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργο Κανελλόπουλο, αλλά και με τον υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι τους παρέπεμψαν στον αρμόδιο για το θέμα διοικητή του ΟΓΑ.
Στη συνάντηση που είχαν οι αγρότες μας, στη συνέχεια, ο διοικητής του ΟΓΑ διευκρίνισε ότι η απόφαση δεν είναι δική του αλλά του υπουργείου Εσωτερικών. Παρότι τους είπε ότι, για να αλλάξει αυτή η απόφαση θα χρειαστούν 4 μήνες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί κάποια απόφαση (πιθανόν αναστολής της), ώστε να ισχύσει και φέτος η διαδικασία που ίσχυε πέρυσι.
Σημειώνεται ότι μέχρι πέρυσι η διαδικασία γινόταν με μια εγγυητική επιστολή που έπαιρναν οι αγρότες από την Αγροτική Τράπεζα (συνήθως χωρίς χρήματα), ενώ ο κάθε αλλοδαπός εργάτης γης πλήρωνε 150 ευρώ για την 6μηνη σύμβαση με τον αγρότη-εργοδότη, ποσό που κατέβαλαν οι αγρότες και στη συνέχεια το παρακρατούσαν από την αμοιβή του.
Επιστολή διαμαρτυρίας του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη
"Την ώρα που η χώρα στενάζει και οι πολίτες της αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαίτησες της καθημερινότητας, ένας ακόμη κλάδος, αυτός των αγροτών, δέχεται τα πλήγματα της αντιαναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η γεωργία να καταρρέει, η ύπαιθρος να ασφυκτιά και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, απροστάτευτοι μπροστά στα μνημονιακά χαράτσια και στις φοροεπιδρομές και ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των αγορών των πρώτων υλών για τις καλλιέργειές τους, επειδή οι παραγωγές τους μένουν ακόμη απλήρωτες, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθυστερούν και οι συντάξεις τους παραμένουν ακατάβλητες.
Σε αυτή την ήδη ασφυκτική κατάσταση, μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ήρθε τώρα να προστεθεί και η απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ περί καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για εποχική εργασία από τον εργοδότη, με την μορφή του εξαιρετικά επείγοντος.
Η άμεση καταβολή των 176 ευρώ μηνιαία για κάθε εργάτη γης, δηλαδή
176 ευρώ x 6 μήνες = 1.056 ευρώ για έναν εργάτη τα οποία καλείται να καταβάλει ο εργοδότης – αγρότης και τα οποία αδυνατεί να καταβάλει, καθώς και η καθιέρωση του εργόσημου, αποδεικνύουν περίτρανα την αναλγησία των διορισμένων διοικούντων και την παντελή τους άγνοια για την πραγματικότητα.
Γνωρίζετε, αλήθεια, κ. Διοικητά, ότι η εγκύκλιός σας οδηγεί σε πλήρη αδυναμία καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων, σε ολοκληρωτικό αφανισμό των αγροτών και όχι σε λύσεις;
Γνωρίζετε, κ. Διοικητά, αν οι αγρότες έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τις πρώτες ύλες για τις καλλιέργειές τους;
Γνωρίζετε πόσοι από τους αγρότες έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν;
Γνωρίζετε τις συνέπειες που θα έχει για τους αγρότες η μη εφαρμογή της απόφασης αυτής;
Σε τί και ποιούς, αλήθεια, ωφελεί μια τέτοια απόφασή;
Σε αυτές τις προκλήσεις και τα συσσωρεμένα προβλήματα, έχω χρέος να σταθώ στο πλευρό των αγροτών. Ήμουν και είμαι αντίθετος στις πολιτικές που απέτυχαν να θωρακίσουν τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή απέναντι στις ραγδαίες καθημερινές αλλαγές. Με πολιτικές που εναντιώνονται στο συμφέρον των αγροτών δεν δίστασα να έρθω σε αντιπαράθεση και με υπουργούς της δικής μου Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και θα στηρίξω με κάθε τρόπο και με όποιες συνέπειες τις επιλογές που ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η γεωργία αποτελεί το μοναδικό ίσως πραγματικά αναπτυξιακό τομέα της χώρας.
Καλώ, λοιπόν, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου του Διοικητή του ΟΓΑ.
Καλώ ακόμη τους συναδέλφους Βουλευτές του Νομού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μία στράτευση δυνάμεων για άμεση και ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.
Το χρειάζονται οι αγρότες μας, το χρειάζονται οι αγρότες της Ημαθίας.
Μιχάλης Χαλκίδης
Βουλευτής Ημαθίας - Νέα Δημοκρατία"