Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Βγαίνει από τη λίστα ΠΟΠ το "Μετσοβόνε"

Ένα από τα γνωστότερα τυριά της χώρας μας, το εξαιρετικό "Μετσοβόνε", αναμένεται να βγει από τη λίστα ΠΟΠ καθώς έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα την παραγωγή του, λόγω της έλλειψης
γάλακτος στην περιοχή!

Η ετήσια παραγωγή του τυριού ανέρχεται στους 200 τόνους, ενώ για κάθε ένα κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο το οποίο παράγει το τυρί, συνεργαζόταν με περίπου είκοσι αγελαδοτρόφους, στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, από τους οποίους αγοράζει το γάλα που χρειάζεται για την παραγωγή.

Όταν έγινε ΠΟΠ το τυρί "Μετσοβόνε", η αγελαδοτροφία στο Μέτσοβο ήταν αναπτυγμένη, οπότε ήταν εύκολο να βρεθεί το γάλα για την παραγωγή του. Σήμερα όμως η αγελαδοτροφία απαξιώθηκε στην περιοχή και έτσι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες γάλακτος. Μετά από αυτό οι υπεύθυνοι του τυροκομείου ζητάνε τον αποχαρακτηρισμό του τυριού από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ για να μπορέσουν να συνεχίσουν να το παράγουν.

http://www.thousandnews.gr