Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

“Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ”: Διεθνές Συνέδριον



ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ
ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
“Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ”
600 66 ΜΕΘΩΝΗ – ΠΙΕΡΙΑΣ
www.markoseugenikos.gr
e-mail : info@markoseugenikos.gr

Ανακοίνωσις Τύπου

            Εις τας εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης θα διεξαχθή από
την 7ην-15ην Μαρτίου Διεθνές Συνέδριον δια την θεολογικήν και φιλοσοφικήν σημασίαν του έργου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
            Οι πρωταγωνισταί αυτού του συνεδρίου είναι οπαδοί του τελευταίου Ρώσσου Ονοματολάτρου του 20ου αιώνος π. Σωφρονίου του Essex. (Η αίρεσις των Ονοματολατρών παρουσιάσθη μεταξύ των Ρώσσων μοναχών του Αγίου Όρους πριν από εκατό έτη. Και ως εκ τούτου το συνερχόμενο συνέδριον φαίνεται να αποτελή πανηγυρικόν εορτασμόν της εκατονταετηρίδος από την εμφάνισιν αυτής της αιρέσεως).
            Μεταξύ αυτών των πρωταγωνιστών είναι ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware ο οποίος ως υφηγητής θεολογίας εις την Οξφόρδην εδίδασκε ότι οι Κόπται έχουν την ίδιαν χριστολογίαν με τους Ορθοδόξους και τους έδινε την Θείαν Κοινωνίαν. Διάσημος μαθητής του είναι ο ισχυρός ανήρ της Ρωσσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων Αλφέγιεβ που φέρεται ως ο σημερινός ηγέτης των Ονοματολατρών.
            Έτερος εκλεκτός ομιλητής είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος Βλάχος, πνευματικόν ανάστημα του π. Σωφρονίου και πνευματικός αδελφός του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου Ζηζιούλια. Αυτός ο αρχιερεύς συμπροσεύχεται με τον προϊστάμενον των Δομηνικανών της Ελλάδος Rosario Scagnamiglio ο.p. Ως είναι γνωστόν το μοναστικόν τάγμα των Δομηνικανών διηύθυνε την Ιεράν Εξέτασιν και ελάτρευε τον Θωμάν Ακινάτον. Οι Ελληνικής καταγωγής Δομηνικανοί ήσαν οι σφοδρότεροι αντίπαλοι και υβρισταί του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά: Ο Μανουήλ Καλέκας έγραψε αντιρρητικόν λόγον κατά του Συνοδικού Τόμου του 1351 υβρίζοντας τον Άγιον Γρηγόριον. Εις αυτόν απήντησεν ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός γράφοντας κατ’αυτού δύο αντιρρητικούς λόγους. Έτερος Δομηνικανός ο Μάξιμος Χρυσοβέργης ύβριζεν τον Άγιόν μας με ομιλίας και επιστολάς. Ο δε αδελφός αυτού Λατίνος επίσκοπος Ρόδου Ανδρέας παρέσυρε τον Μητροπολίτην Νικαίας Βησσαρίωνα εις τον παπισμόν γράφοντάς του μιαν μακροσκελήν επιστολήν όπου «απεδείκνυε» ότι η Παλαμική Θεολογία ήτο λανθασμένη ενώ η Θωμιστική ήτο ορθή!
            Εκπρόσωπος της ανδρογυναικείας μονής του Essex εις το Συνέδριον είναι ο ιερομόναχος Μελχισεδέκ. Ιδρυτής αυτής της αντιορθοδόξου μονής υπήρξεν ο Ρώσσος Ονοματολάτρης π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ ο οποίος συλλειτούργησε με τον Αγγλικανόν Αρχιεπίσκοπον  Καντερβουρίας Michael Ramsey εις την Αγίαν Σοφίαν Λονδίνου το 1965 και έδινε την Θείαν Κοινωνίαν εις τους αιρετικούς.
Ο π. Μελχισεδέκ συγκρίνει την θεολογίαν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με αυτήν του γέροντος Σιλουανού. Ο αοίδιμος γέροντας το 1912 διέμενε εις την Μονήν του Αγίου Παντελεήμονος εις το Άγιον Όρος. Και συμφώνως με τα γραφόμενα του π. Σωφρονίου δεν ανεμίχθη εις την διαμάχην των Ονοματολατρών. Αντιθέτως ο ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης Μισαήλ και ο Πνευματικός αυτής και προϊστάμενος ιερομόναχος Αγαθόδωρος επολέμησαν με θείον ζήλον την βδελυράν αυτήν αίρεσιν. Επίσης ο μέγας νηπτικός αγιορείτης ησυχαστής των Κατουνακίων γέρων Καλλίνικος επολέμησεν αυτήν λόγω τε και έργω.
Εις τους ομιλητάς περιλαμβάνεται και ο αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής π. Νικόλαος Λουδοβίκος όποιος έχει αναλάβει εργολαβικώς το έργον της ορθοδοξοποιήσεως του παναιρετικού Θωμά του Ακινάτου. Εις το τελευταίον βιβλίον του γράφει: «Ο Θωμάς Ακινάτης, είναι δυνατόν να βοηθήσει μεγάλως τους ορθοδόξους θιασώτες του Παλαμά να συνειδητοποιήσουν ακόμη βαθύτερα την θεολογία της απόλυτης ενότητας του θείου είναι, μια διδασκαλία η οποία παρόλο που υπάρχει στο Παλαμικό έργο δεν τονίζεται όσο πρέπει χωρίς όμως αυτή τη διδασκαλία, ολόκληρη η θεολογία περί ακτίστων ενεργειών θα κατέρρεε αμέσως». (Ο μόχθος της Μετοχής : Είναι και Μέθεξη στον Γρηγόριο Παλαμά και τον Θωμά Ακινάτη, Εκδόσεις Αρμός. Αθήναι 2011, σ 132).
            Μεταξύ των διοργανωτών του Συνεδρίου πρωταρχικόν ρόλον έχει «το ανύπαρκτο» ουσιαστικώς Ινστιτούτο Ορθοδόξων Χριστιανικών Μελετών του Cambridge του οποίου ο προηγούμενος πρόεδρος ήτο ο Ουνίτης πρωτοπρεσβύτερος John Jillions ο οποίος όταν απεχώρησε, μετά την χρεωκοπίαν του Ινστιτούτου, κατέλαβεν την θέσιν του διευθυντού του θεολογικού Σεμιναρίου «Καρδινάλιος Σεπτίσκι» της Οττάβας όπου επροετοίμαζε Ουκρανούς Ουνίτας ιεραποστόλους δια την Ρωσσίαν. Εσχάτως δε ανεκοινώθη ότι εδιορίσθη Γενικός Πρωτοσύγγελος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής, της γνωστής Μετροπόλια. Επίσης μεταξύ των διοργανωτών είναι και Οι Φίλοι του Αγίου Όρους της Μεγάλης Βρεταννίας οι οποίοι είναι υπό την αιγίδα του πρίγκηπος Καρόλου και οι οποίοι ελειτουργούσαν ως παράρτημα της Μονής Βατοπεδίου εις την Βρεταννίαν.
            Δυστυχώς η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης η οποία φέρεται εις την τετάρτην σειράν ως διοργανωτής αγνοεί τα του Συνεδρίου!

Μ.Π.
Θεσσαλονίκη 6 Μαρτίου 2012