Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Θ.Παπαγεωργίου: Ομιλία για τη νέα ΚΑΠ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Κατερίνη 2 Μαρτίου 2012
  
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελληνικής γεωργίας

Τα θετικά αλλά και τα αρνητικά σημεία της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής όπως
αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, επεσήμανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Ελληνικής Βουλής το πρωί της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2012. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτές μέλη των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρουσία του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. DACIAN CIOLOS

Ο κ. Παπαγεωργίου μετά την ενημέρωση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής από τον κ. Ciolos  όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι σήμερα, επεσήμανε πως περιέχει πολλά θετικά σημεία. Ωστόσο όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται γενικά στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής γεωργίας και των ελλήνων αγροτών. Καθότι περιέχει μερικά κρίσιμα αρνητικά σημεία, τα οποία δημιουργούν προβλήματα και πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση να εξαλείφουν ή να αναβληθούν.

Τα θετικά σημεία
Ο κ. Παπαγεωργίου  επεσήμανε πέντε πολύ θετικά σημεία που περιέχει η πρόταση της νέας ΚΑΠ τα οποία είναι:

1.          Η συνέχιση της στήριξης της γεωργίας μέχρι το 2020. Και παρά τους περιορισμένους πόρους είναι μια θετική εξέλιξη και πρέπει να τη χαιρετίσουμε.
2.          Η ευελιξία που παρέχει η πρόταση στα κράτη μέλη για την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής.
3.          Οι προτεινόμενες διατάξεις για τους νέους αγρότες, αλλά και τους μικρούς παραγωγούς.
4.          Η κατεύθυνση στήριξης στον ενεργό αγρότη, αφήνοντας πίσω τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στον ορισμό και θα το αναφέρω στη συνέχεια.   
5.          Είναι η οροφή που θέτει στις ενισχύσεις για το ύψος τους.

Τα αρνητικά σημεία
Στην πρόταση για την νέα ΚΑΠ όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. υπάρχουν κρίσιμα αρνητικά σημεία, τα οποία δημιουργούν προβλήματα και πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση να εξαλειφτούν ή να αναβληθούν, τόνισε ο κ Παπαγεωργίου. Τα σημεία αυτά όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου απευθυνόμενος στον κ. Ciolos είναι:
«Θεωρώ ότι η πράσινη ενίσχυση και το ανελαστικό 30% που τίθενται για τις επιδοτήσεις αυτές, είναι ένα πολύπλοκο και γραφειοκρατικό, δαπανηρό και δύσκολο στη διαχείριση σύστημα. Κατά τη γνώμη ευνοεί τις εισαγωγές από τρίτες χώρες αν υλοποιηθεί. Το πρασίνισμα κύριε Επίτροπε, πρέπει να καθοριστεί σε χαμηλότερο ποσοστό και φυσικά δίπλα στη βιολογική γεωργία, στις περιοχές NATURA που παράγουν αγροτικά προϊόντα και τις καλλιέργειες που είναι σε κατάκλιση. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας πρέπει να ληφθεί πέρα από τη μείωση του ποσοστού και η ολοκληρωμένη διαχείριση, που είναι μια πραγματικότητα πολύ πετυχημένη στην Ελλάδα.      
Για παράδειγμα, στις καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Αν για 500 στρέμματα για να εισπράξουν οι αγρότες το 30% αυτής της ενίσχυσης θα χρειαστεί να καλλιεργήσουν τρεις καλλιέργειες, π.χ. 70% βαμβάκι, 5% άλλες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι έχουμε πολλούς ψεκασμούς, λιπάνσεις, μεγάλο κόστος δηλαδή και είναι δαπανηρό.
Στην κτηνοτροφία έχουμε πρόβλημα με τις πράσινες πολιτικές γιατί δεν έχουμε μονίμους βοσκοτόπους στην χώρα μας. Το ίδιο και για το 7% που αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπου επιβάλλεται για αγρανάπαυση, περιμετρικά δηλαδή των κτημάτων.
Η δεύτερη ενότητα αφορά τον ορισμό των ενεργών αγροτών. Ένας θα χαρακτηρίζεται αγρότης με 5% του εισοδήματός του από τα αγροτικά ως πηγή; Κατά τη γνώμη μου αυτός δεν είναι αγρότης. Δίνεται φυσικά στο κράτος ευελιξία αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δώσετε γραμμή να ξεκαθαρίσει ο ορισμός για το ποιος θεωρείται αγρότης.
Τέλος, ένα άλλο θέμα αφορά τα ειδικά δικαιώματα για την κτηνοτροφία. Επειδή δεν έχουμε μόνιμους βοσκοτόπους θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα ειδικά δικαιώματα στην χώρα μας τουλάχιστον αλλιώς θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες για την κτηνοτροφία. Το ζήτημα των πόρων ιδιαίτερα για τη χώρα μας που δοκιμάζεται από την κρίση είναι μια σοβαρή υπόθεση. Υπάρχει το καθεστώς της φιλελευθεροποίησης με το Μαρόκο, που στην ουσία το 60% έρχονται και ανταγωνίζονται τις μεσογειακές χώρες. Δεν είναι τμήμα της ΚΑΠ αλλά θέλω να το λάβετε υπόψη σας».