πιθανότατα στον ιό της γρίπης που κυριαρχεί φέτος. Η εξάπλωση της γρίπης στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση, καθώς 20 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική ενώ τρεις εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την εβδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου 2012, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονται όμως σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010-2011, όταν ήταν σε εξέλιξη η επιδημία γρίπης.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι την παραπάνω εβδομάδα απεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 68 κλινικά δείγματα. Τα 39 από αυτά (ποσοστό 57,4%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα: 17 (43,6%) για ιό γρίπης τύπου Β και 22 (56,4%) για ιό γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).
Μέχρι την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012, στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 20 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και 3 θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Το ένα από τα τρία αυτά κρούσματα αφορά ένα βρέφος από τη Λιβύη που νοσηλεύτηκε στη χώρα μας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης. Εξηγούν, όμως, ότι με βάση τα στοιχεία φαίνεται ότι συνεχίζει να αυξάνει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Α(Η3Ν2) και το Β.
Ένα κρούσμα στη Βέροια
Ένας 50χρονος νεφροπαθής, με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, νοσηλεύεται εδώ και 10-12 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βέροιας. Η κατάστασή του είναι βαριά, αλλά παρουσιάζει βελτίωση τις τελευταίες μέρες. Το δείγμα του, που στάλθηκε προς εξέταση στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, αποδείχθηκε θετικό στον ιό της γρίπης.
Πέρα από το παραπάνω βαρύ περιστατικό, πολλοί ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (εμετό, πονοκέφαλο, ρίγος, πυρετό, βήχα) έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Μετά τις πρώτες βοήθειες, φεύγουν και αναρρώνουν στο σπίτι.
«Έχουμε έξαρση των ιώσεων, το διάστημα αυτό, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε βαριά περιστατικά (εκτός από το προαναφερθέν)», είπε μιλώντας στη «Μ» ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Χρήστος Κούτρας. Ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας αν φέτος καταγράφεται ύφεση σε περιστατικά του ιού της γρίπης, ο κ. Κούτρας επισημαίνει ότι για να εξαχθεί τέτοιο συμπέρασμα θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις σε όλα τα περιστατικά. Κάτι που δεν γίνεται.
Σημειώνεται ότι το δείγμα του παραπάνω ασθενούς ήταν το πρώτο που στάλθηκε φέτος από το Νοσοκομείο Βέροιας στα ειδικά εργαστήρια. Καθώς, όπως μας εξηγεί ο κ. Κούτρας, το κράτος, εν μέσω οικονομικής κρίσης πληρώνει την εξέταση μόνο για τα βαριά περιστατικά. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς για την εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχουν από ιό γρίπης και από ποιόν συγκεκριμένα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε αν φέτος υπάρχει ύφεση στην εξάπλωση του ιού της γρίπης, σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα.
Όσον αφορά τη διάρκεια, που αναμένεται να έχει η έξαρση των ιώσεων γρίπης, ο κ. Κούτρας εκτιμά ότι η γρίπη θα μας ταλαιπωρεί έως το τέλος Μαρτίου, καθώς συνήθως διαρκεί 1-1,5 μήνα.