Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Συνωστισμός για τις φθηνές πατάτες στη Βέροια


Τέσσερις νταλίκες, 3.000 πολίτες, 100 τόνοι πατάτας. Νέοι, εργαζόμενοι με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, άνεργοι και άποροι συνέρρευσαν το πρωί του Σαββάτου στο χώρο της λαϊκής
αγοράς στον Προμηθέα, για να προμηθευτούν ένα σακί πατάτες. Η εξάπλωση του «Κινήματος της Πατάτας» βρήκε έδαφος και στην Ημαθία, με τους πολίτες να ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Οι νταλίκες που μετέφεραν τους 100 τόνους πατάτας από παραγωγούς του Νευροκοπίου, είχαν φτάσει στη λαϊκή αγορά, νωρίς το πρωί, ενώ ένα κλαρκ και παλέτες διατέθηκαν από το ΕΑΣ Βέροιας. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει ένα υπαίθριο γραφείο καταμέτρησης και ταυτοποίησης των ονομάτων, που είχαν δηλωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και έφταναν τα 2.820 άτομα.
Παρά την έντονη βροχή και το κρύο, οι πολίτες συνέρρευσαν για να παραλάβουν ένα σακί πατάτες, μία σημαντική βοήθεια, όπως δήλωσαν, από τους ίδιους τους παραγωγούς, που συνεχίζουν αυτή την προσπάθεια, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Η ευγένεια περίσσευε για τους εθελοντές που φόρτωναν δεκάδες τσουβάλια πατάτας και για τους πολίτες που με εξαιρετικά αποθέματα υπομονής, ανέμεναν τη σειρά τους. Πολίτες της Βέροιας πήραν φθηνές ελληνικές πατάτες, στηρίζοντας απευθείας τον αγρότη.
13-03-2012-1Ωστόσο από μία τέτοια διαδικασία δεν έλειψαν και τα παράπονα του κόσμου. Από τα 3.000 άτομα που συγκεντρώθηκαν στο χώρο, υπήρξαν διαμαρτυρίες για την επιλογή του τόπου, για την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, αλλά και για θέματα οργάνωσης. Οι εθελοντές προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους παρευρισκόμενους ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία που δεν έχει ξανασυμβεί, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. Κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε με πολύ κόπο, με αποτέλεσμα η διανομή να ολοκληρωθεί τελικά στις 15:30 το απόγευμα. Εξάλλου το κυκλοφοριακό κονφούζιο που σημειώθηκε τις ώρες της διανομής από τα δεκάδες παρκαρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, προκάλεσε την αντίδραση οδηγών και καταστηματαρχών. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητα Βέροιας και αποφασίστηκε να προτείνουνε στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τετάρτη αλλαγή του χώρου διανομής των προϊόντων. Θα προτείνουν το χώρο ή στο ΕΑΚ Βέροιας, ή στην αλάνα των εβραϊκών μνημάτων, ή στην αλάνα Κοντογούνη ή και στις εργατικές κατοικίες.
Τόσο η οργάνωση «Πολίτες της Βέροιας» όσο και μεγάλο μέρος του κόσμου της Ημαθίας εκτιμά πως η ενέργεια αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και για το λόγο αυτό, το ερχόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου, η διανομή πατάτας θα συνεχιστεί, με επιπλέον 100 τόνους. Οι εθελοντές θέλουν να επαναλάβουν την κίνηση με το μοίρασμα πατάτας, αλλά και άλλων ελληνικών προϊόντων, μια και, όπως είπαν, η χαρά που πήραν από την προσφορά προς τον πολίτη, δεν ανταμείβεται με τίποτα. «Άκουγες το ευχαριστώ όταν οι εθελοντές, φόρτωναν τα τσουβάλια. Χαιρόσουν που συμμετείχες με έναν τόσο απλό τρόπο, στην καλύτερη καθημερινότητα των συμπολιτών. Γελούσες όταν έβλεπες άγνωστοι εκεί μεταξύ τους, προσφέρονταν να βοηθήσουν στη δουλειά» αναφέρουν οι «Πολίτες της Βέροιας» σε ανακοίνωσή τους. Όπως εκτιμούν, το σημαντικότερο αποτέλεσμα από τη διανομή πατάτας, ήταν η οικονομική στήριξη σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη, η ενίσχυση των παραγωγών οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, αλλά και η συσπείρωση μεταξύ των πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζονταν, αλλά προσέφεραν κοπιαστική δουλειά για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο.
Μετά την πατάτα έρχεται το αλεύρι, το λάδι, η ελιά
Επιπλέον 100 τόνοι πατάτας θα διατεθούν και αυτό το Σάββατο 17 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι παραγγελίες μπορούν να γίνονται στην ιστοσελίδα των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ» http://politesthsveroias.blogspot.com/, όπου υπάρχουν φόρμες παραγγελίας και είναι ξεχωριστές για κάθε προϊόν. Εφιστάται η προσοχή στις παραγγελίες, τις οποίες είναι καλό να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και όχι τηλεφωνικά. Το τηλέφωνο ισχύει για τους ηλικιωμένους ή όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το τηλέφωνο για τις έκτακτες περιπτώσεις είναι το 6982171461 και αυστηρά για τις ώρες 10 με 12 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα, κάθε μέρα.
Η διάθεση του αλευριού, του λαδιού και της ελιάς, θα γίνει άμεσα και ανάλογα με τις παραγγελίες.




http://www.maknews.gr/