Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Συνάντηση με κα Δαλαπόρτα



ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Την ερχόμενη εβδομάδα οι επίσημες ανακοινώσεις για τους δικαιούχους της επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης (voucher) και τους φορείς υλοποίησης των
αναπτυξιακών συμπράξεων στα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ
-        Δίκτυο Κοινωνικών Δομών σε Δήμους όλης της χώρας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου με την Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κα Άννα Δαλαπόρτα.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Βουλευτού για όλα τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία θα μπορούν πολύ σύντομα να αξιοποιήσουν οι πολίτες της Πιερίας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η Πιερία αποτελεί έναν νομό ο οποίος πλήττεται σημαντικά από την ανεργία, κάτι που αποτυπώνεται διαχρονικά και στα επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ.. Για τον λόγο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να συμβάλλω στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 80.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα είναι το «Δίκτυο Κοινωνικών Δομών». Πρόκειται για συμπράξεις που θα πραγματοποιήσουν Δήμοι άνω των 80.000 κατοίκων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την δημιουργία 8 διαφορετικών κοινωνικών δομών, όπως π.χ. κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο κ.α..
Στόχος είναι η προσφορά υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα, για τις οποίες κάθε δήμος θα μπορεί να προσλάβει από 40 έως 56 άτομα (5-7 άτομα σε κάθε δράση).

ΤΟΠΣΑ – ΤΟΠΕΚΟ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕΣΩ VOUCHER – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ήδη από τον Μάιο του 2011 η κα Μίχου, ως Εισηγήτρια του ΚΤΕ Εργασίας, είχε προχωρήσει σε ενέργειες για την προώθηση των σχετικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Στόχος ήταν και παραμένει η υλοποίηση προτάσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και αναπτυξιακού αποτελέσματος, από τις οποίες θα ωφεληθούν χιλιάδες άτομα σε όλη τη χώρα.
Οι προσπάθειες, λοιπόν, για μια σειρά προγραμμάτων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και συγκεκριμένα:
-        Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ): Πρόκειται για δύο προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ (80 εκατ. ΤΟΠΣΑ – 60 εκατ. ΤΟΠΕΚΟ) που στόχο έχουν την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για την δημιουργία 50.000 θέσεων απασχόλησης σε όλη τη χώρα. Από αυτές οι 30.000 αφορούν ανέργους μέσω των ΤΟΠΣΑ και οι 20.000 ανέργους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μέσω των ΤΟΠΕΚΟ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι φορείς υλοποίησης των αναπτυξιακών συμπράξεων.
-        Προγράμματα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω voucher: Οι 20.000 ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν ενώ η πληρωμή (5€/ώρα) θα γίνεται απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Και εδώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιταγή θα χορηγείται σε 14.000 καταρτιζόμενους το χρόνο οι οποίοι θα επιλέγονται με κριτήρια κοινωνικά, εισοδηματικά και γεωγραφικά αλλά και βάσει της ειδικότητας που έχουν επιλέξει.
-        Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: Έχει ήδη εγκριθεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 700 θέσεις να αντιστοιχούν στην Π.Ε. Πιερίας. Απομένει η τροποποίηση των Τεχνικών Δελτίων από τους Δήμους έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των προγραμμάτων στο ΕΠΑΝΑΔ και να ακολουθήσει στην συνέχεια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πολίτες.