Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

H ”Ραντικάλ” στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο « Όποιος γκρέμισε το ανάκτορο βρήκε και κάλυψη» γράφει ότι στο Σουλτάναχμέτ της Κων/λης , τα τείχη του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου
εντός της πρωτοβάθμιας προστατευμένης περιοχής, κατεδαφίστηκαν με μπουλντόζες και η οικοδομή 5ώροφου ξενοδοχείου που ξεκίνησε στην θέση αυτών, καλύφθηκε με ξύλινο παραβάν.

Οι ειδικοί όταν αντιλήφθηκαν την κατάσταση, την γνωστοποίησαν στο υπ. αρ. 4 Συμβούλιο Προστασίας καθώς και στο Δήμο της περιοχής Φατίχ.

Το Συμβούλιο μετά από ένα μήνα αποφάσισε να σταματήσει η οικοδομή , ενώ ο Δήμος του Φατίχ δεν μίλησε.

Όταν κατεδαφίστηκαν τα τείχη του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου, κανένας αρμόδιος δεν μίλησε για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Νετζμί Κουρούλ είπε πως εξεπλάγη.

”Πρόκειται για βανδαλισμό. Πως μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Που είναι ο Δήμος; Είναι περίεργο που δεν το είδε κανείς. Θα πρέπει να πρόκειται για κάποιον που έχει ισχυρό υποστηρικτή. Τι θρασύτητα είναι αυτή ενώ ο σχετικός υπ. αρ. 2863 Νόμος προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις ποινή φυλάκισης;. Νόμος υπάρχει αλλά στα χαρτιά. Δεν υπάρχει εφαρμοστής του Νόμου”, είπε.

Ανέφερε ότι το ξενοδοχείο Four Season παλαιότερα κατασκευάστηκε πάνω σε βυζαντινό ανάκτορο, σημειώνοντας πως ”φαίνεται ότι έχουν ενθαρρυνθεί από αυτό”.

http://www.onlycy.com/