Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο «ρουφιάνος» έχει όνομα… Google


«Λάθος, τα θαλασσώσαμε» απαντά η Google που τέσσερα χρόνια κατέγραφε και Έλληνες...
Παγκόσμια ημέρα ασφαλής πλοήγησης στο διαδίκτυο και ανασύραμε από το αρχείο μας ένα
δημοσίευμα τηςεφημερίδας PRESS, σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται σε κοινή θέα τα προσωπικά μας δεδομένα. Σας παραθέτουμε το αναλυτικό ρεπορτάζ:
 


«Ρήγμα» διαπιστώνεται στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες του Διαδικτύου και ετοιμάζονται να σύρουν την Google στα δικαστήρια επειδή ο κολοσσός συγκέντρωνε για τέσσερα χρόνια στοιχεία για τις κινήσεις -στον κυβερνοχώρο- εκατομμύριων ανθρώπων, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Όπως αποκαλύπτεται, η εταιρία «κατά λάθος», όπως υποστηρίζει, συνέλεγε επί 4 χρόνια και προσωπικά δεδομένα που ανταλάσσονταν μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων… 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εσείς ανοίγατε το mail σας, ή αν μπαίνατε στο «ψαχτήρι» της Google και κατεβάζατε και αποθηκεύατε ένα οποιοδήποτε δεδομένο, σε μια… άτυχη στιγμή, επί της ουσίας ανοίγατε την «πόρτα» για να αποθηκευθούν τα προσωπικά σας στοιχεία στην εταιρία. Με μια απλή «συγνώμη» που ζητά ο επικεφαλής της Google, βέβαια, δεν λύνεται τίποτα. Η εταιρία τώρα θα λογοδοτήσει στα δικαστήρια, όπως όλα δείχνουν, υποχρεούμενη να απαντήσει γιατί και από ποιους συνέλεγε τα προσωπικά τους δεδομένα. 


Έχει δικαίωμα η Google να μας παίρνει τα στοιχεία;

Το ερώτημα λοιπόν είναι… ρητορικό. Έχει δικαίωμα η Google να χρησιμοποιεί κάποιες πληροφορίες για τους χρήστες της; Πολλοί είναι αυτοί που δυσαρεστήθηκαν όταν είδαν ότι η Google τους «δείχνει» που βρίσκεται γεωγραφικά η σύνδεσή τους. Μέσω σύνδεσής τους σε εφαρμογές όπως τα Blogger, Gmail, GoogleMaps, Latitude, Picasa, το IP των χρηστών (ακόμα και αν είναι με απόκρυψη) εμφανίζεται στην εταιρία. 
Από εκεί και πέρα, βέβαια, καταγράφονται και άλλα ηλεκτρονικά αποτυπώματα, χρήσιμα προφανώς εμπορικά, όπως η σειρά επισκέψεων σε άλλες ιστοσελίδες, η ταχύτητα δακτυλογράφησης, ακόμα και άλλα προγράμματα που είναι ανοιχτά την ώρα που ο χρήστης περιηγείται στο Διαδίκτυο. Επίσης, τα εγκατεστημένα spyware, τα entry paths, δηλαδή τα «μονοπάτια» που παίρνει στο Ίντερνετ ο χρήστης πριν μπει σε μια σελίδα, αλλά και λεπτομέρειες όπως οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί συνήθως, η ταχύτητα που κάνει κλικ σε κάθε μία και η σειρά των όρων αναζήτησης. 
Σε έρευνα της Ε.Ε. που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Google παραδέχεται ότι κρατά για δύο ως πέντε χρόνια τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της, δηλαδή τα email, τις λίστες αναζητήσεων και όλες τις κινήσεις τους όσο ήταν logged in σαν χρήστες της Google. 

Μας ήρθε από… αλλού

Το τραγελαφικό είναι ότι ο περισσότερος κόσμος από αλλού περίμενε το φακέλωμα και με άλλο τρόπο και… από αλλού του ήρθε. Όπως αποκαλύπτεται, το πολυσυζητημένο που, μετά από πολλές ενστάσεις λειτούργησε και στην Ελλάδα, αντί να παίρνει (μόνο) φωτογραφίες από τους δρόμους, όσο έκανε… βόλτες σε αυτούς, συνέλλεγε και προσωπικά δεδομένα των χρηστών που βρίσκονταν συνδεδεμένοι στην ακτίνα του!
Η Google εντόπιζε τα ασύρματα δίκτυα στο πλαίσιο του προγράμματος χαρτογράφησης Street View, όταν και ένας στόλος αυτοκινήτων της εταιρείας φωτογράφιζε τους δρόμους σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων  και η Αθήνα. «Τα αυτοκίνητα έφυγαν μετά από καταγγελίες για παρακολουθήσεις» σημειώνει  η υπεύθυνη της Safenet, Μελιτίνη Χριστοδουλάκη. Το θέμα, όμως, είναι ότι εκτός από τα δίκτυα καταγράφονταν και άλλα δεδομένα, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδες που επισκέπτονταν οι χρήστες. Μετά και από αυτή την αποκάλυψη ετοιμάζεται η προσφυγή στα δικαστήρια από πολίτες εναντίον της Google.
«Όποιος από τους χρήστες έψαχνε στο διαδίκτυο στοιχεία και τα αποθήκευε στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, γινόταν αυτομάτως θύμα των επιτήδειων» λέει στην «PRESS Time» η κ. Χριστοδουλάκη. Και εξηγεί ότι για να αποφευχθούν οι υποκλοπές, πρέπει οι χρήστες του Ίντερνετ να αποθηκεύουν τις πληροφορίες που χρειάζονται σε κάποιον εξωτερικό δίσκο. 
Η Google, από την πλευρά της, προσπάθησε να διασκεδάσει τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε αυτό το τεράστιο θέμα με ένα απλό «συγνώμη» και μία λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία ο συνιδρυτής της, Σεργκέι Μπριν, παραδέχεται «τα θαλασσώσαμε». 


«Δεν είναι μόνο η Google… ύποπτη»


Εκτός όμως από τις πληροφορίες που παράνομα συνέλεξε η Google, υπάρχουν και άλλοι που κάνουν υποκλοπές. «Πρέπει οι χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook, το My space, κ.ά. να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους» προτείνει η Μελιτίνη Χριστοδουλάκη και προσθέτει : 
«Όσο λιγότερες προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να σας τις υποκλέψουν. Μην επιβεβαιώνετε άτομα που δεν γνωρίζετε διότι υπάρχει ο κίνδυνος να σας πάρουν τις φωτογραφίες, τα βίντεο κ.λπ. και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον σας. Ο κυβερνοχώρος όσο ωραίος είναι, άλλο τόσο είναι και επικίνδυνος». 

Και το facebook την ίδια δουλειά 

Και δεν είναι τυχαίο, όπως λένε οι πληροφορίες, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εισβάλλει χάκερς και στο Facebook. Τα άτομα αυτά έχουν δημιουργήσει διάφορα βίντεο τα οποία απροειδοποίητα στέλνουν στους χρήστες του «fb» και τους ζητάν να τα αποδεχτούν ή να τα απορρίψουν. Αν ο παραλήπτης το αποδεχτεί, τότε αυτομάτως οι χάκερς «κλέβουν» τον κωδικό πρόσβασης, τον αποθηκεύουν  στις σελίδες τους και  εισβάλλουν στο προφίλ του ανίδεου παραλήπτη κάνοντας ό,τι θέλουν. 




http://pinakio.blogspot.com/2012/02/google.html


Δια χειρός Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου