Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η τελευταία (;) Δευτέρα του εθνικού δράματος

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Τη σχετική ανησυχία είχαν πυροδοτήσει από νωρίς το απόγευμα πληροφορίες που μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», περί της πρόθεσης της… γερμανικής Ευρώπης, να καθυστερήσει το
πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με πρόφαση την επικείμενη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο.

Η δε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συμμετέχουν στο Eurogroup, κάθε άλλο παρά μας έκανε… σοφότερους, ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που έκανε, σε πολιτικό επίπεδο, πέτρα… την καρδιά της, και ψήφισε την Κυριακή το Μνημόνιο ΙΙ, έναν οδικό χάρτη εθνικής μελαγχολίας και στερήσεων, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη, για να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία.

Μετά την ολοκλήρωση της αποψινής τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα εκκρεμή ζητήματα του ελληνικού προβλήματος, και δεν δίστασε να διατυπώσει την πρόβλεψη ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επεσήμανε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της εποπτείας εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, ενώ αποκάλυψε ότι η τρόικα παρέδωσε στο Eurogroup την έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου λοιπόν, τη Δευτέρα, το Eurogroup θα κληθεί να λάβει την πολιτική απόφαση στήριξης της Ελλάδας. Ή θα συνεχίσει να… ομιλεί τη γερμανική, δίνοντας νέα αναβολή στην τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας που κάνει ακόμη και τις αδηφάγες αγορές να χάνουν την ψυχραιμία τους. Η Μπούντεσταγκ άλλωστε, αποφασίζει στις 27 Φεβρουαρίου…

http://www.statesmen.gr/