Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η Άμυνα δεν θίγεται άμεσα από τα μέτρα

REPORTER


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύσκεψη των αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους Τάσο Γιαννίτση, Δημήτρη
Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, ορισμένες κοινές συνισταμένες για τις Ένοπλες Δυνάμεις εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το «κλείσιμο» της νέας δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, φαίνεται να συμφωνήθηκε 1) να μην υπάρξει καμία απόλυση στρατιωτικού προσωπικού, παρά τις προθέσεις της τρόικας, 2) να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο και 3) να μην υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή στις αμυντικές δαπάνες πέραν των προβλεπόμενων, όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί για το 2012 και 2013.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας άλλωστε έχει δεσμευθεί να περικόψει τον προϋπολογισμό των εξοπλισμών κατά 400 εκατ. ευρώ το 2013 και να ρίξει τις λειτουργικές δαπάνες για το 2012 κάτω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Και ακόμη, να προχωρήσει για το 2012 σε μείωση 37,5% στις προβλεπόμενες πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανερχόμενες σε 1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 24,3% του προϋπολογισμού του Υπουργείου, ποσό το οποίο αποτελεί οροφή. Και όλα αυτά, χωρίς να θιγεί ούτε στο ελάχιστο τόσο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και η αμυντική θωράκιση της χώρας με σκοπό την ακεραιότητα της εδαφικής της κυριαρχίας.

Μετά τη λήξη της σύσκεψης στα γραφεία της αντιπροεδρίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, και ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο.


http://www.statesmen.gr/