Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Θ Παπαγεωργίου: Προς μετεγκατάσταση το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας Λιτοχώρου


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη 10 Ιανουαρίου 2012

Προς μετεγκατάσταση το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας Λιτοχώρου

Η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής διερευνά τη δυνατότητα εξεύρεσης δημοσίου ακινήτου (έχουν γίνει επαφές με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) στην ευρύτερη περιοχή για την μετεγκατάστασή του.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου για την κατάσταση και το μέλλον της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου Λιτοχώρου το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γνωστοποιεί ότι αναζητά δημόσιο χώρο για την μετεγκατάστασή του εργοστασίου και διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από κονδύλια της Ε.Ε. (σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) τόσο για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου (κατατέθηκε στις 14-11-2011) ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο προγραμματισμός και τι σχεδιάζεται εκ μέρους του υπουργείου για την τύχη της επιχείρησης και των εγκαταστάσεων της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου Λιτοχώρου επισημαίνοντας πως το εργοστάσιο ουσιαστικά τα τρία τελευταία χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, δεν απασχολεί προσωπικό, η επαναλειτουργία του δεν είναι εφικτή διότι η τεχνολογία είναι πλέον πεπαλαιωμένη και ο εκσυγχρονισμός της απαιτεί μεγάλα κεφάλαια, η δε έκταση στην οποία είναι εγκατεστημένο ανήκει με πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση στον Δήμο Δίου – Ολύμπου.  

Η απάντηση του Υπουργείου
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην απάντησή του γνωστοποιεί ότι:

1. Από το έτος 2010, μετά από τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η έκταση στην οποία είναι εγκατεστημένο το Κρατικό Εργοστάσιο Λιτοχώρου (Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Λιτοχώρου) είναι πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Δίου – Ολύμπου. 
Το ίδιο έτος υπήρξε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου για λόγους οικονομικούς καθώς και λόγω  σοβαρών προβλημάτων ασφαλούς λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού.

2.  Η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ, διερευνά τη δυνατότητα εξεύρεσης δημοσίου ακινήτου (έχουν γίνει επαφές με την ΚΕΔ) στην ευρύτερη περιοχή για την μετεγκατάστασή του.
Επίσης η Ειδική Γραμματεία Δασών διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από κονδύλια της Ε.Ε. (σε συνεργασία και με το ΥΠΑΑΤ ) τόσο για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του.