Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας



-        Η Βουλευτής Πιερίας ζητά την διεξαγωγή του Προγράμματος Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης και από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης
-        Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι εκπαιδευτικοί της Βορείου Ελλάδας


Στην επιστολή της η κα Μίχου αναφέρει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι
εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην Βόρεια Ελλάδα και έχουν επιλεγεί για να παρακολουθήσουν το Τρίμηνο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
Σε περίπτωση που δεν δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής του προγράμματος και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι πιθανόν να παραιτηθούν για να το παρακολουθήσουν, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν και με σημαντικά έξοδα διαμονής και μετακίνησης, σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά όλων των πολιτών είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Για τον λόγο αυτό η κα Μίχου ζητά από τις κ. Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Αρβανιτόπουλο να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Στις 2-12-2012, με ανακοίνωση της ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), προκηρύχτηκε η εισαγωγή 85 αναπληρωτών εκπαιδευτικών των κλάδων ΤΕ-01 και ΔΕ-01, στο Τρίμηνο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης της σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, από τον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. με βάση την πραγματική προϋπηρεσία.
Η εν λόγω προκήρυξη αφορούσε εκπαιδευτικούς που στις 30.6.2008 είχαν συμπληρώσει πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού στη Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση, με την παιδαγωγική κατάρτιση των αναφερόμενων ειδικοτήτων να είναι προαπαιτούμενη για το διορισμό τους.

Οι 85 αυτές θέσεις κατανεμήθηκαν στο Τρίμηνο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης ανά ειδικότητα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά τις ειδικότητες ΤΕ-16 ΜΟΥΣΙΚΗΣ (51 άτομα) και ΤΕ-01.19 ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ (24 άτομα).
Στις 16-01-2012 ανακοινώθηκαν οι πίνακες εισακτέων στο πρόγραμμα με ημερομηνίες εγγραφής στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Αθηνών από 16-01-2012  έως και 20-01-2012 και με ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στις 23-01-2012.
Επειδή όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, εργάζονται ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα πρέπει για να συμμετέχουν:
1)     να παραιτηθούν για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και
2)     να μετακομίσουν για 3 μήνες στην Αθήνα.
Τα παραπάνω όχι μόνο δεν είναι εφικτό να γίνουν μέσα σε τρεις ημέρες αλλά ούτε μπορούν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία, με δεδομένο ότι θα μείνουν χωρίς μισθό και ήδη πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση υπηρετώντας σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Σε επικοινωνία μου με εκπροσώπους των επιλεγέντων εκπαιδευτικών, ενημερώθηκα ότι περισσότεροι από τους μισούς, είτε εργάζονται είτε διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Μια καλή λύση, λοιπόν, θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, να δεχθεί τους εκπαιδευτικούς – σπουδαστές της Βόρειας Ελλάδας, για την τρίμηνη επιμόρφωσή τους.
Με την παραπάνω πρόταση, θεωρώ πως δίνεται λύση στο πρόβλημα αφού οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα με την χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση, καθώς τα μαθήματα θα διεξάγονται σε τόπο πολύ πλησιέστερο στον τόπο εργασίας τους, ενώ πολλοί απ’ αυτούς δεν θα χρειαστεί να παραιτηθούν αφού τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες.
Είμαι βέβαιη ότι θα δείτε με ευαισθησία το θέμα και θα προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.