Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Εγγραφή της Π.Κ.Μ. στην Ένωση Περιφερειών από χώρες της Ε.Ε. που καλλιεργούν φρουτολαχανικά (A.R.E.F.L.H.)

Θετική ήταν η απάντηση της A.R.E.F.L.H., δηλαδή της Ένωσης Περιφερειών από χώρες της Ε.Ε. που καλλιεργούν φρουτολαχανικά, στην αίτηση εγγραφής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους κόλπους της. Θυμίζουμε ότι για το
ζήτημα αυτό είχε γίνει συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2011 με τον Γάλλο εκπρόσωπο της A.R.E.F.L.H. στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και μέλη της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών για το ροδάκινο (φωτογραφία). Εκεί είχε εξεταστεί το ζήτημα της εγγραφής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην A.R.E.F.L.H. ως μια πολύ θετική εξέλιξη για την αγροτική μας οικονομία. Όλοι είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης, λόγω του αγροτικού χαρακτήρα του Νομού μας και της διαρκούς εξαγωγής νωπών αγροτικών μας προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης μετέφερε το αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου πήρε επίσης θετική εισήγηση. Το αίτημα κατατέθηκε τον Οκτώβριο και πριν από λίγες μέρες ήλθε η θετική απάντηση ένταξης.

Η A.R.E.F.L.H. είναι η Ένωση Περιφερειών από χώρες της Ε.Ε. που καλλιεργούν φρουτολαχανικά. Σ' αυτήν συμμετέχουν 28 περιφέρειες από 6 κράτη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και τώρα και από την Ελλάδα). Σκοπός της A.R.E.F.L.H. είναι:

Η διαρκής ενημέρωση όσων αφορά τις εξελίξεις στην αγορά (τιμές, ποσότητες, αποθέματα, διακυμάνσεις, τάσεις).
Η προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών μελών σε επίπεδο Βρυξελών.
Η προώθηση των αιτημάτων και των θέσεων των παραγωγών μελών καθώς και δημιουργία lobbying σε επίπεδο Commission.
Η σύσφιξη των σχέσεων και η διαρκής επαφή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και παραγωγών