Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Έκλεισε σήμερα για 24ωρες η Wikipedia


Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia έκλεισε σήμερα την αγγλική της έκδοση ως ένδειξη
διαμαρτυρίας για τα δύο νομοσχέδια που προωθούνται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το κλείσιμο της ιστοσελίδας στα αγγλικά άρχισε τα μεσάνυκτα της Τρίτης και θα διαρκέσει μια μέρα.

Τα δύο νομοσχέδια που φέρουν τους τίτλους ”Stop Online Piracy Act” και ”Protect IP Act” σκοπεύουν στον περιορισμό του πειρατικού υλικού που αναρτάται σε απευθείας σύνδεση με το κλείσιμο της πρόσβασης σε δικτυακούς τόπους που προσφέρουν κλεμμένο περιεχόμενο και την τοποθέτηση εταιρειών στη μαύρη λίστα που κατηγορούνται για τέτοιες πράξεις, ακόμη και αν παρέχουν απλώς συνδέσεις σε ιστοσελίδες που περιέχουν πνευματικά δικαιώματα.

Ο ιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales άσκησε κριτική κατά των δύο νομοσχεδίων, λέγοντας ότι αποτελούν κίνδυνο για την ελευθερία του λόγου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Αποτελούν ακόμη, πρόσθεσε, ”ένα τρομακτικό προηγούμενο λογοκρισίας στο διαδίκτυο ανά το παγκόσμιο”.

Στην ιστοσελίδα της, η Wikipedia αναφέρει ότι αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί κατά των δύο νομοσχεδίων κλείνοντας την αγγλική της έκδοση για 24 ώρες. Στη διάρκεια αυτή, οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να διαβάζουν την εγκυκλοπαίδεια. Αντ’ αυτού θα βλέπουν μηνύματα διαμαρτυρίας που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν κατά των δύο νομοσχεδίων και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ανταλλάξει απόψεις για το θέμα με τους βουλευτές και τα κοινωνικά δίκτυα.

Εξηγά ότι τα δύο νομοσχέδια δεν θα είναι αποτελεσματικά στο στόχο τους και θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα για το ελεύθερο και ανοικτό διαδίκτυο. ”Καλούν σε αχρείαστο κλείσιμο ολόκληρων ιστοσελίδων. Οι μικρές ιστοσελίδες δεν θα έχουν αρκετούς πόρους για να αμυνθούν. Οι ξένες ιστοσελίδες θα μπουν στη μαύρη λίστα δηλαδή δεν θα εμφανίζονται σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Τα δύο νομοσχέδια κτίζουν το πλαίσιο για μελλοντικούς περιορισμούς και καταπίεση”.

Παρά ταύτα, αναφέρει ότι η αγγλική Wikipedia θα είναι προσβάσιμη μέσω των κινητών τηλεφώνων και των smart phones ύστερα από παράκληση του κόσμου.

Επίσης, σημειώνει ότι ”επειδή το μήνυμα διαμαρτυρίας τροφοδοτείται από το JavaScript, είναι δυνατόν να δείτε την Wikipedia απενεργοποιώντας εντελώς το JavaScript”.

Εν τω μεταξύ, σε μια ανοικτή τους επιστολή τον περασμένο μήνα, οι ιδρυτές της Google, Twitter, Wikipedia, Yahoo! και άλλων ιστοσελίδων δήλωναν ότι τα δύο αμερικανικά νομοσχέδια δίνουν στην αμερικανική κυβέρνηση την εξουσία να λογοκρίνει το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τεχνικές παρόμοιες με εκείνες που επικρατούν στην Κίνα, τη Μαλαισία και το Ιράν.
Αλλά δεν είναι όλοι οι κολοσσοί στο διαδίκτυο που αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Twitter, Dick Costolo δήλωσε ότι ”το να κλείσεις μια εταιρεία ως αντίδραση σε μια εθνική πολιτική είναι ανόητο”.

Τα δύο νομοσχέδια τυγχάνουν στήριξης από την αμερικανική βιομηχανία ψυχαγωγίας που επιθυμεί να θέσει τέρμα στα πειρατικά έργα και μουσική που κυκλοφορούν. Τυγχάνουν επίσης στήριξης από την Εθνική Ενωση Κατασκευαστών και το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος σε μια καταχώρηση στο blog την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει ”νόμους που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνουν τον κίνδυνο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ή υπονομεύουν το δυναμικό, καινοτόμο παγκόσμιο διαδίκτυο”


http://www.onlycy.com/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-wikipedia