Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η Ισπανία βρήκε “Θάτσερ”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η πολιτική νοοτροπία και συμπεριφορά των Ισπανών, δεν προσομοιάζει ιδιαίτερα με εκείνη των Βρετανών. Οι Ίβηρες είναι περισσότερο παρορμητικοί και ενθουσιώδεις, σε αντίθεση με τους
φλεγματικούς κατοίκους του νησιού, που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις αναμνήσεις της ιστορικής μονοκρατορίας τους στον τότε γνωστό κόσμο, και την έμφυτη τάση τους για απομονωτισμό.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι εποχές αλλάζουν, και η συγκυρία της στιγμής οδηγεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας στην αναζήτηση μιας «σιδηράς κυρίας», κάποιας δηλαδή που να έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μιας πληθωρικής πολιτικής φυσιογνωμίας με ηγετικά χαρακτηριστικά, που να καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία των Σοσιαλιστών, και να επανακαθορίσει τον πολιτικό βηματισμό τους σε τροχιά εξουσίας. Περιμένοντας τη φθορά του Μαριάνο Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος, που καλούνται να διαχειριστούν το χάος το οποίο άφησαν πίσω τους οι Σοσιαλιστές.

Αυτή η «σιδηρά κυρία» δεν είναι άλλη από την Κάρμεν Τσακόν, την άλλοτε υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Θαπατέρο, που πέρασε στην ιστορία για την αφοσίωση στο καθήκον, με εικόνες που την παρουσίαζαν να επιθεωρεί τα στρατεύματα, αν και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Η Κάρμεν Τσακόν επιβεβαίωσε χθες την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκεί όπου θα αντιπαρατεθεί με τον Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. Τον άλλοτε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θαπατέρο, ο οποίος σήκωσε το βάρος μιας μάταιης και εκ των προτέρων χαμένης εκλογικής αντιπαράθεσης με τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ρουμπαλκάμπα είχε επιλεγεί ως επικεφαλής των Σοσιαλιστών στις τελευταίες εκλογές, επειδή η Κάρμεν Τσακόν προτίμησε να πατήσει φρένο στις προσωπικές φιλοδοξίες της, και να μην τον αμφισβητήσει.

Η συγκεκριμένη στρατηγική ήταν απόλυτα ρεαλιστική και εξηγήσιμη. Ο Ρουμπαλκάμπα θεωρείται πλέον «καμένος», ενώ εκείνη εκφράζει το καινούριο που έρχεται. Στις δημοσκοπήσεις άλλωστε, είναι μακράν δημοφιλέστερη. Όχι μονάχα του Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, αλλά και του ίδιου του Μαριάνο Ραχόι. Του πρωθυπουργού τον οποίο, πιθανότατα, θα κληθεί να στείλει σε… εφεδρεία.

http://www.statesmen.gr/