Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Επενδύσεις γρήγορα, εξαγωγές εύκολα, επιχειρήσεις ακόμη και με ένα ευρώ!


Σημαντική μείωση των ποσών που απαιτούνται για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα προκειμένου αυτές να ενταχθούν στο fast track, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που
εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης και εγκρίθηκε προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, περιλαμβάνει τα εξής:

-Μειώνονται τα όρια για επενδύσεις fast track από 250 εκατ. στα 120 εκατ. ευρώ και ειδικότερα για βιομηχανικές επενδύσεις αρκούν πλέον κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ.

-Εάν πρόκειται για βιομηχανίες που πρόκειται να ενταχθούν στις επενδύσεις fast track, τότε το όριο πέφτει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
-Θεσμοθετούνται ελεύθερες ζώνες όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς. Σύμφωνα με τις διατάξεις οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία σε ότι αφορά τις αρχαιολογικές έρευνες που “καθυστερούσαν” στην υλοποίηση επενδύσεων
-Επιταχύνονται οι προθεσμίες για τις αρχαιολογικές έρευνες, ώστε να μην καθυστερεί η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και μειώνεται η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές από 38 περίπου έγγραφα σε μίας ημέρας έγκριση.

- Δημιουργείται φορέας ελέγχου ποιότητας βιομηχανικών προϊόντων
- Δημιουργείται μια νέα εταιρεία που θα λέγεται Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταρεία (ΙΚΕ) και θα αφορά κυρίως νέους επιχειρηματίες ενώ αρχικό κεφαλαίο ορίζεται το ένα ευρώ.
- Δημιουργούνται one stop shops για εξαγωγικές εταιρείες

-Συγκροτείται ενιαίο κέντρο υποδοχής επενδύσεων στο Invest in Greece, όπου εντός 60 ημερών θα δίδεται απάντηση στα σχετικά αιτήματα.


Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας».


http://www.eklogika.gr/news/7554